Βουλή: Τι είπαν τα “μικρά κόμματα” για το ν/σ για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες

09:44 6/2/2021 - Πηγή: BankWars

Έντονη ήταν η συζήτηση στη Βουλή όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Εκτός της Νέας Δημοκρατίας, που υπεραμύνθηκε του σχεδίου νόμου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε πως «συνεχίζεται η πολιτική των εξυπηρετήσεων», θέση επί του θέματος πήραν και τα υπόλοιπα κόμματα που μετέχουν του Κοινοβουλίου.

ΚΙΝΑΛ: «Όχι» σε εργασιακή ζούγκλα

στα ΜΜΕ

Θετικές χαρακτηρίζει πολλές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουαστικές υπηρεσίες το Κίνημα Αλλαγής. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν μείζονα ζητήματα στις διατάξεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

«Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, με το αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές και θετικές ρυθμίσεις, όσον αφορά την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης οδηγίας (για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες). Γιατί ρυθμίζονται ζητήματα, όπως η απαγόρευση υποκίνησης μέσω των οπτικοακουστικών μέσων σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων ή τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων», είπε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Είναι σημαντικό, ότι θεσπίζονται κανόνες για τους παρόχους πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και, ναι, για πρώτη φορά νομοθετείται η υποχρέωσή τους για προστασία των ανηλίκων και για αποτροπή μέσω των υπηρεσιών αυτών υποκίνησης σε βία ή μίσος ή σε τέλεση άλλων εγκλημάτων», επισήμανε η κ. Γιαννακοπούλου που κάλεσε όμως την κυβέρνηση να απαντήσει σε όσους την επικρίνουν ότι η οδηγία για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες δεν ενσωματώνεται πλήρως, με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.

Ως προς το κεφάλαιο των ρυθμίσεων για την ραδιοτηλεοπτική αγορά, η βουλευτής ήγειρε ζήτημα ιδίως για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις διατάξεις για τις αποδοχές προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ και προέδρου και γενικού διευθυντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τις αποδοχές στα δύο αυτά Μέσα υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι «αυτές δεν θα πρέπει να αφήνονται εν λευκώ σε μια υπουργική απόφαση. Όταν πάρα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας πρέπει, κύριε υπουργέ, να ζουν με 400 ή 500 ευρώ επίδομα, το να έρχεστε μέσα σε αυτήν την κατάσταση και να αυξάνετε τις αποδοχές – κάτι το οποίο θα καθορίζεται με βάση Υπουργική Απόφαση- των ανώτερων στελεχών της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι το οποίο είναι παντελώς άκαιρο, παντελώς λάθος και πρέπει να κάνουμε μία ανοιχτή κουβέντα για ποιον λόγο έρχεστε και το κάνετε αυτό και το κάνετε ειδικά τώρα, αυτή τη στιγμή».

Η βουλευτής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην κινηθεί σε λογικές «ημετέρων». Όπως σημείωσε, «αυτές οι λογικές ξέρετε πού μας οδηγούν, πού μας πηγαίνουν; Μας πηγαίνουν στο 2004-2009. Δείξτε, έτσι όπως λέτε και διατείνεστε, ότι αυτά τα έχει ξεπεράσει το κόμμα σας. Αφήστε την αδιαφάνεια και το βόλεμα ημετέρων, γιατί έτσι ακριβώς εκλαμβάνεται από τον κόσμο, αφήστε το στην άκρη, ιδιαίτερα μέσα σε περιόδους κρίσης. Πείτε μας, λοιπόν, να κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για τον λόγο τον οποίο οδηγείστε σε μία τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση».

ΚΚΕ: Για να βγεί εκπρόσωπός μας σε κανάλι, πρέπει να αναστηθεί ο Λάζαρος

«Εν μέσω πανδημίας, εν μέσω τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς και αλλού, η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες. Τους χαρίζει χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των τεράστιων λαϊκών αναγκών που υπάρχουν», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

«Έρχεστε να νομιμοποιήσετε αυτή την εργοδοτική αυθαιρεσία. Είστε και προκλητικοί εκτός όλων των άλλων. Λέτε, θα τους χαρίσετε τα 3.450.000 ευρώ από τα 3.500.000, αν κάνουν επενδύσεις για λειτουργικά, τον εξοπλισμό και πάει λέγοντας. Τους υποχρεώνετε βέβαια, να πληρώσουν και 50.000 ευρώ. Πόσο σκληροί είστε απέναντί τους, πόσο σκληροί! Είναι για γέλια και για κλάματα κυρίες και κύριοι», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο κ. Συντυχάκης προειδοποίησε ότι έρχεται μείωση του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών, ιδιαίτερα των τεχνικών, και πως με την πρόβλεψη να συμπεριληφθούν στον αριθμό των εργαζομένων και εκείνοι που εργάζονται στις συνδεδεμένες εταιρείες, ανοίγει ο δρόμος για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

«Και ενώ παίρνετε τέτοια μέτρα για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ίδια στιγμή εξαιρείτε τα στελέχη των κρατικών μέσων ενημέρωσης της ΕΡΤ και της ΑΠΕ από ανώτατο όριο μισθοδοσίας», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Συντυχάκης δήλωσε όμως την αντίθεσή του και στο περιεχόμενο της οδηγίας που αφορά στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες: “Δύο λέξεις χαρακτηρίζουν αυτή την Οδηγία: Υποκρισία και λογοκρισία. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για την υποκρισία από το άρθρο 6 του νομοσχεδίου που προτρέπει -προσέξτε τη λέξ – προτρέπει να φτιαχτούν κώδικες δεοντολογίας, κάνοντας λόγο για προστασία των καταναλωτών.

«Εσείς, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που έχετε διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στα ΜΜΕ και στην ΕΡΤ, που για να βγει εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρέπει πρώτα να… αναστηθεί ο Λάζαρος, θα διασφαλίσετε την πολυφωνία; Υπάρχει τέτοια περίπτωση και μάλιστα με εν λευκώ εξουσιοδότηση και με Προεδρικό Διάταγμα;», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση: Πιο «ερασιτέχνες» στον ΣΥΡΙΖΑ, πιο… επαγγελματίες στη ΝΔ

«Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 24η θέση στις 27 χώρες, στα θέματα ελευθερίας του Τύπου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

«Οι μεγαλοκαναλάρχες και οι μεγαλοεκδότες είναι μπουκωμένοι με κρατικό χρήμα», ανέφερε, για να προσθέσει: «Η σημερινή κατάσταση που ζούμε με τα μέσα ενημέρωσης ρίζωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ και ευδοκιμεί φυσικά με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί έχει το κράτος συνέχεια. Γονατίσατε και οι δυο, τα μεγάλα κόμματα, μπροστά στα κανάλια για να ελέγξετε και για να τους ελέγξετε τους δώσατε γη και ύδωρ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χήτας επισήμανε: «Και ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά ήταν λίγο πιο ερασιτέχνες αυτοί, πήγαν να τα ελέγξουν. Θυμάστε με τις άδειες, ακόμα τρέχουμε, θα βγουν και άλλα στη φόρα, απλά είναι πιο ερασιτέχνες, εσείς είστε πιο επαγγελματίες, πιο professional, γιατί έχετε εμπειρία μεγαλύτερη».

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση θέλει να έχει κανοποιημένα τα δικά της παιδιά

«Η κυβέρνηση, με το πακέτο ρυθμίσεων για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, δίνει το πλέον επίσημο δώρο προς τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, Μέσα που τη στηρίζουν ασμένως, καλύπτοντας τη σκανδαλώδη διαχείριση, όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και όλου του τρόπου που έχει διαχειριστεί την εξουσία τους 18 -19 τελευταίους μήνες», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Μεταξύ άλλω, αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου, για τις αποδοχές του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, καθώς και του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως επίσης και για τις αποδοχές στο ΕΣΡ.

«Για την ΕΡΤ οι αποδοχές προσώπων που ασκούν διοίκηση, διεύθυνση, σχεδιάζουν, ή είναι ειδικά στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις, το μισθολόγιο τους, κατά παρέκκλιση κάθε κείμενης διάταξης, θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επίσης, αν περάσουμε στα του ΕΣΡ, ορίζεται ότι το ίδιο το Συμβούλιο θα έχει πλέον τη δυνατότητα, με δική του απόφαση, να καθορίζει το ύψος των πρόσθετων αμοιβών που θα λάβουν τα μέλη των πάσης φύσεως επιτροπών και ομάδων εργασίας που το ίδιο θα συγκροτήσει», πρόσθεσε η κ. Μπακαδήμα.

Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι η εξής: «Να έχει ικανοποιημένα τα δικά της παιδιά, αδιαφορώντας για τους πολίτες που πεινάνε, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να παραμένουν κλειστές».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα