ΒΟΥΛΗ: Δεδομένο το “151” στην εμπιστοσύνη – Τα “στοιχήματα” του Ποταμιού για τις “Πρέσπες”

Μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να υπερψηφίσει την κυβέρνηση, η απόλυτη πλειοψηφία των 151 που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο πως υπάρχει.

Το ερώτημα τώρα που μπαίνει είναι αν θα περάσει και η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το ΠΟΤΑΜΙ, μετά την αποχώρηση – διαγραφή Δανέλλη, αναγκάζεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, προκειμένου να μην κατηγορηθεί γενικώς ως …ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και…ρεπατζής του

Καμμένου.

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, οι «Πρέσπες» παίρνουν την απόλυτη πλειοψηφία μόνο αν υπερψηφιστούν από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη. (Οι άλλη δύο βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν θετική ψήφο).

Οι “3”, πιέζονται από την πλευρά των ευρωβουλευτών Γραμματικάκη και Κύρκου να μείνουν πιστοί στη θέση του κόμματος υπέρ της Συμφωνίας, αλλά ταυτόχρονα πιέζονται από στελέχη ανά την Ελλάδα και φυσικά τη ΝΔ, να πουν “όχι”, μετά το “κάζο” που τους επιφύλαξε ο Δανέλλης.

Μια «χρυσή τομή» θα μπορούσε να είναι η αποχή από την ψηφοφορία. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία περνάει αλλά «ψαλιδισμένη» πολιτικά. Από τη μεριά του, ο κ. Θεοδωράκης θα μπορεί να λέει ότι δεν παρουσιάστηκε ασυνεπής με τις απόψεις του.

Αξίζει βέβαια να επισημάνουμε ότι στα παρασκήνια, γίνονται από πλευράς κυβέρνησης προσπάθειες να “πεισθούν” και άλλοι βουλευτές (ΚΙΝΑΛ;) να πουν “ναι” στη Συμφωνία, ώστε η πιθανή αποχή των “3” του Ποταμιού να μην έχει αντίκτυπο.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μετά την ανακοίνωση Δανέλλη ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε αμέσως τη διαγραφή του. Μάλιστα του επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής, θέλοντας να αποσείσει την κατηγορία του «δεκανικιού του ΣΥΡΙΖΑ». «Κύριε Δανέλλη, αυτό που κάνατε δεν είναι έγκλημα! Είναι λάθος! Γιατί στο έγκλημα Γιατί στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος ή απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, σχεδιασμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Από τη μεριά του ο Γιώργος Μαυρωτάς στη ομιλία του φάνηκε να κλίνει προς το «Ναι», αφήνοντας όμως ανοιχτό παράθυρο για την αποχή. Ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι «η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και γι’ αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το ντε φάκτο δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου Μακεδονία» Ωστόσο, προσέθεσε ότι «το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.» Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρώτάς έδωσε ένα ωραίο δείγμα δημιουργικής ασάφειας: «Αλλάζει πλέον το πολιτικό πλαίσιο. Αλλάζει η στάση μας; Κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και θα βρούμε τον τρόπο να το εκφράσουμε με καθαρό τρόπο». Με πιο απλά λόγια, «το σκεφτόμαστε»

Keywords
Τυχαία Θέματα