ΒΟΥΛΗ-Novartis: Εξαιρέθηκαν από την προανακριτική Τζανακόπουλος-Πολάκης – Σκληρές δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ. Κατά ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» η Ελληνική Λύση.

Όπως έγινε γνωστό μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης των καταγγελιών κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου επικαλέστηκαν γνωμοδότηση

την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010.

Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που εκδόθηκε το 2010, ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής,

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2010, στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση εκ μέρους της Ν.Δ., της νομιμότητας της συμμετοχής τους στην επιτροπή, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν επιλέξει για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Τότε όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχε κατηγορήσει τη Ν.Δ. για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία προκειμένου να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι  δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία και δηλώνουν πως οι δύο βουλευτές θα δώσουν το παρών και στην επόμενη συνεδρίαση. “Εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη φορά” σημείωσε ο Π. Πολάκης, θέτοντας το ερώτημα¨πως θα μας βγάλουν έξω; Θα φέρουν τη φρουρά;”

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες “προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα”.

Ειδικότερα γίνεται λόγος για “πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” και επισημαίνεται πως “πρόκειται για μία πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου: να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν”.

Παράλληλα τονίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής”. Και επισημαίνεται πως “δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της. Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο. Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές.

Κλείνοντας στην ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως “σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί”

ΤΟ ΚΚΕ

“Εμείς, από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι δεν θα εμπλακούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις. Θεωρούμε ότι όλη η εξέλιξη των πραγμάτων οδηγεί σε μια εκφυλιστική διαδικασία τη λειτουργία της επιτροπής η οποία θα είναι σε βάρος της διερεύνησης της υπόθεσης”, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής αναφερόμενος στο αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο είπε ότι “έχει, από νομική άποψη βασιμότητα. Όμως υπάρχει μια τεράστια αντίφαση η οποία προκύπτει από την ισχύ του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, για το οποίο το ΚΚΕ έχει ζητήσει την πλήρη κατάργησή του και τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν το δέχθηκαν να καταργηθεί”.

“Το άρθρο 86 του Συντάγματος δίνει ανακριτικές αρμοδιότητες σε ένα πολιτικό σώμα. Από αυτή την άποψη, δεν μπορεί ένα σώμα το οποίο είναι ήδη πολιτικό, ήδη έχει άποψη, να χάσει τον πολιτικό του χαρακτήρα. Είναι σα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από αυτή την άποψη η οποία εξαίρεση συνιστά υποκρισία, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που μπορεί και άλλοι να ζητήσουν εξαίρεση στην εξαίρεση και να οδηγηθούμε σε εκφυλισμό”, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι “για το λόγο αυτό, όπως είχε κάνει το ΚΚΕ και στο Βατοπέδι, ψήφισε ενάντια στην πρόταση εξαίρεσης, γιατί κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι υπεύθυνη ποιους θα ορίσει και δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν ποιος θα συμμετέχει. ‘Αλλωστε στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια, δεν είχε μπει όρος ποιοι μπορούν και ποιοι όχι”.

Keywords
Τυχαία Θέματα