ΒΟΥΛΗ – ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΟΣΜΟΣ 2016: ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ …ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΑΝ(;)

Ο Προϋπολογισμός του 2016, ψηφίστηκε όπως αναμενόταν στη Βουλή από τους 153 βουλευτές της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απόντες ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ Γιώργος Βαγιωνάς και ο ανεξάρτητος (πλέον μετά τη διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ) Νίκος Νικολόπουλος.

Υψηλοί τόνοι στην

αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, για…το θεαθήναι.

Ο Α.Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ακριβώς για αυτά που ο ίδιος ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τις προηγούμενες “μνημονιακές” κυβερνήσεις: Υπονόμευση εθνικών θέσεων, άρνηση συμμετοχής στην προσπάθεια της χώρας να διαπραγματευτεί καλύτερες θέσεις για το ασφαλιστικό, μικροκομματική αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε μια «προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας»: «Αυτή τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη έξοδός μας από την Συνθήκη Σένγκεν. Ότι δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας για τους χώρους πρώτης υποδοχής», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτά «τα διακίνησαν κάποιες χώρες στο εξωτερικό που χτίζουν τείχη και φράχτες». «Αλλά και κάποιοι εδώ τα αναπαρήγαγαν χωρίς να ρωτήσουν τον αρμόδιο Έλληνα επίτροπο. Πρώτοι οι βουλευτές της ΝΔ αποδέχθηκαν τα σενάρια ότι η χώρα καλώς εγκαλείται και ότι υπάρχει θέμα εξόδου της από την Σένγκεν».Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η οικονομία θα παρουσιάσει σημεία ανάκαμψης στο Β΄ εξάμηνο του 2016» και τόνισε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι και θέμα πολιτικής βούλησης, κάτι που αυτή η κυβέρνηση την διαθέτει, σημειώνοντας ότι ελέγχονται όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, παλιές και νέες και πάνε εκεί που πρέπει κι όχι στα συρτάρι, δεκάδες υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα, επίορκοι οδηγούνται στον δρόμο προς της έξοδο.
Ακόμη, ανέφερε πως μπαίνει σε φάση εφαρμογής το περιουσιολόγιο με στόχο την άμεση νομοθέτησή του και την εκκίνησή του από το Σεπτέμβριο του 2016.Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ Γ.Πλακιωτάκης, σε ρόλο Τσίπρα προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, χαρακτήρισε ανάλγητη και αναποτελεσματική την πολιτική της κυβέρνησης που φέρνει μόνο φόρους, μειώνει τις συντάξεις και δεν έχει αναπτυξιακή λογική. Κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι άρχισαν να εφαρμόζουν ότι εκείνοι απέκλειαν, όπως επιβολή Ειδικού Φοόρυ στο κρασί, χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας, κ.α. , ενώ βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των νέων να βρουν μία δουλειά.Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται, ότι δεν κάνει συμψηφισμούς και ζήτησε να έλθουν όλα στο φως, από την ημέρα που εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Είπε ότι στελέχη της κυβέρνησης, καθώς δεν έχουν πολιτική, “συκοφαντούν κατά συρροή και αρκετές φορές κατά παραγγελία”. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση πλήττει τους πιο αδύνατους και την κατηγόρησε για αφελληνισμό της οικονομίας, κάνοντας αναφορά και στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «οι ελληνικές τράπεζες χαρίστηκαν σε ξένα Funds και αυτά αποφασίζουν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», «ο νόμος για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού κινδυνεύει να μετατραπεί σε όργανο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους καναλάρχες», «το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση χάρισε εκατ. ευρώ σε μεγαλοοφειλέτες», «η κυβέρνηση αυξάνει τη φορολογία στον τουρισμό και σε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα όπως το κρασί», «οι επενδύσεις για το 2016 μειώθηκαν κατά 27%», «από 4% ανάπτυξη που προέβλεπαν τα στοιχεία το 2014 για τη διετία 2016-2017 τώρα εμφανίζουν ύφεση». “Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, χαρακτήρισετον προϋπολογισμό γκρίζο, αδιαφανή και άδικο, ενώ τόνισε ότι «χρειάζεται μαχαίρι στις σπατάλες από τις οποίες κερδίζουν οι προνομιούχοι κι όχι νέοι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες».Ζήτησε «να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται για το πολιτικό σύστημα», αλλά και να μειωθούν στο μισό τα χρήματα που προορίζονται για τα κόμματα. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης ζήτησε τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Α.Τσίπρα με υπουργούς τεχνοκράτες. “Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει εξ αιτίας του ασφαλιστικού” επισήμανε. Για την πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε πως «ήταν ένα μαρτυρικό 8ωρο που παρόμοιο δεν έχω ξαναζήσει, χωρίς προτάσεις, μόνο μονολόγους».
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «οι πρώτοι διδάξαντες του κινήματος δεν πληρώνω είστε εσείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Κάνοντας αναφορά στη Νέα Δημοκρατία, ρώτησε «κύριοι της ΝΔ όταν ψηφίζατε τους παλαιότερους μνημονιακούς νόμους δεν γνωρίζατε ότι θα συνεχιστούν;».Ήταν προεκλογικό παραμύθι η σκληρή διαπραγμάτευση, είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας και “αυτό το δείχνει ο προυπολογισμός με τα όσα προβλέπει να γίνουν το 2016”.Ο προυπολογισμός, είπε, αποτελεί «ανοικτή επίσημη ομολογία για τον ταξικό προσανατολισμό της κυβέρνησης να υπηρετήσει το κεφάλαιο» και ταυτόχρονα «επίσημη συνόψιση για τα έργα και τα σχέδια της κυβερνώσας Αριστέρας του Κεφαλαίου».
«Ένας χρόνος ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπισταλισμού» είπε χαρακτηριστικά. «Κανένα προπαγανδιστικό εύρημα δεν μπορεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει να τελειώσει όλο το αντιλαϊκό πρόγραμμα που δεν κατάφεραν να περάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».«Είναι δεδομένο ότι κι αυτός ο προϋπολογισμός, όπως και οι προηγούμενοι, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έφτιαξε αυτόν τον προϋπολογισμό πιστή στους δανειστές», ενώ εκτίμησε πως «ο προϋπολογισμός της αριστερής κυβέρνησης θα πέσει έξω καθώς θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως «ο σημερινός προϋπολογισμός έχει απέναντι του το 90% του ελληνικού λαού», καθώς και ότι «με αυτόν τον προϋπολογισμό ο συνταξιούχος που εργάστηκε μια ολόκληρη ζωή θα μείνει στο δρόμο».
Ακόμη, μίλησε για φοροκαταιγίδα που δεν μπορεί να αντέξει ο έλληνας πολίτης.«Η κυβέρνηση φέρνει έναν προϋπολογισμό που οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την πολιτική των μνημονίων», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Αναρωτήθηκε γιατί η αντιπολίτευση δεν στηρίζει σήμερα μια πολιτική που έχει στόχο να επιστρέψει η ελπίδα στη χώρα, ενώ πρόβαλε ως επιτυχία το γεγονός ότι “δώσαμε μέσα στο 2015 στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στον Εβρο το επίδομα παραμεθορίου».
«Ελάτε να συνεργαστούμε αλλά δεν χρειαζόμαστε την ψήφο σας, 153 βουλευτές είναι αρκετά ισχυρή πλειοψηφία.
Μακάρι πάντως να δίνατε ψήφο εμπιστοσύνης, να στηρίζατε την κυβέρνηση κυρίως σε θέματα όπως η Εθνική Άμυνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το PSI, είπε πως «κουρεύτηκαν αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, πανεπιστημίων και ιδιωτών που διέλυσαν την ελληνική οικονομία», προσθέτοντας «δεν νομίζετε λοιπόν ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε το φάκελο για το PSI και να αναζητήσουμε ευθύνες και υπευθύνους;».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στο προσφυγικό, και ζήτησε από «όλους και όλες» να στείλουν ένα μήνυμα, στηρίζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Keywords
βουλη, τελη κυκλοφοριας 2016, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, προυπολογισμος, νικολοπουλος, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, φως, τραπεζες, funds, συριζα, φοροι, παραιτηση λεβεντη, νέα, ΚΚΕ, μιχαλολιάκος, καμμενος, επιδομα, psi, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, δεν πληρωνω, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, τι ειναι το psi, η ημέρα της γης, φορολογια 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, μιχαλολιάκος, κομματα, βουλευτες, χαρατσι, χωρες, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, εξοδος, θεμα, οικονομια, προγραμμα, ρωτησε, φως, ασφαλιστικο, γεγονος, δεδομενο, διαστημα, δειχνει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκινηση, ελπιδα, εργα, επενδυσεις, επιτυχια, ζωη, θεοδωρακης, κυβερνηση, κρασι, λεβεντης, πιστη, ρυθμιση, ρολο, σενγκεν, σιγουρη, σχεδια, τειχη, φορολογια, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρονος, ελληνικα, χωρα, μεινει, funds, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα