ΒΟΥΛΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Τα νέα μέτρα για την οικονομία

22:06 8/2/2015 - Πηγή: BankWars
Ποια μέτρα υλοποιούνται άμεσα, ποια πηγαίνουν για αργότερα – Πρώτη προτεραιότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, από την Τετάρτη το πρωι είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε:

– παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης, ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.

– αποκατάσταση αντισυνταγματικά απολυμένων, όπως οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι σχολικοί φύλακες και οι πανεπιστημιακοί. Δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, θα γίνει στο πλαίσιο των προβλέψεων

που υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό.

* Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τη μεγαλύτερη θεσμική ανασυγκρότηση στη χώρα. Ξεκίνησε ήδη με τη δομή της κυβέρνησης. Εντός εξαμήνου θα γίνει επεξεργασία των δομών των δέκα υπουργείων για καλύτερο συντονισμό.

* Προχωράμε σε αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης και των προνομίων υπουργών και βουλευτών. Αμεσα θα αποσυμφορεί η δημόσια διοίκηση από συμβούλους και μετακλητούς υπάλληλους και μειώνεται στο μισό ο στόλος των 750 Ι.Χ. Θα πουληθούν οχήματα που κοστίζουν έως και 700.000 ευρώ. Θα πουληθεί ένα από τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Ζητούμε από την Πρόεδρο της Βουλής να εξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.

* Περιορίζεται κατά 30% το προσωπικό του Μαξίμου και κατά 40% η φρουρά του πρωθυπουργού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι υπουργοί.

* Θα στηρίξουμε τους Δημόσιους υπαλλήλους. Καταργούνται οι μνημονιακές ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης και θα αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο που όμως θα τιμωρεί τους επίορκους. Προωθείται ρύθμιση για αξιολόγηση με αξιοκρατικά κριτήρια και αλλάζει το σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Θα υπάρξουν κινήσεις για να μειωθεί η επαφή πολίτη-δημόσιου υπαλλήλου για να μην υπάρχει «μικρή διαφθορά». Καμία υπηρεσία δεν θα ζητά στοιχεία από τους πολίτες όταν υπάρχουν σε άλλη κρατική υπηρεσία, έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.

* Αλλάζει ο Καλλικράτης για να στηριχθούν οι ΟΤΑ. Θα προηγηθεί διαβούλευση.

* Μάχη απέναντι στην υψηλή διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Συγκροτήθηκε ειδικό χαρτοφυλάκιο για τον συντονισμό των αρχών. Βάζουμε τον πήχη ψηλά:

1) Κατά προτεραιότητα θα ελεγχτούν οι λίστες: η λίστα της αρχής για νομιμοποίηση εσόδων, λίστα Λαγκάντ και λίστα Λιχνεσταϊν.

2) Συγκροτείται μηχανισμός στα τελωνεία για 1,5 δις. ευρώ το χρόνο

3) Υιοθετούμε τις σύγχρονες τακτικές για εντοπισμό τριγωνικών συναλλαγών

4) Ελεγχος των δημοσίων συμβάσεων.

5) Τέλος στα θαλασσοδάνεια που συντηρούν ένα φαύλο καθεστώς.

* Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα. Καταργούμε τις διατάξεις που δίνουν ασυλία σε ΤΧΣ, διοικήσεις τραπεζών και ΤτΕ.

* Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. Για να διερευνήσουμε τις ευρύτερες ευθύνες, όχι να εκδικηθούμε τους πολιτικούς αντιπάλους.

* Ενεργοποιούμε ελέγχους σε περιπτώσεις συμβάσεων που υπάρχουν ενδείξεις παρανομιών.

* Εγγυόμαστε καθολική πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της ενημέρωσης. Επανασυστήνεται η ΕΡΤ από μηδενική βάση αποκλειστικά με πόρους από το ανταποδοτικό τέλος. Χωρίς προκλητικές αμοιβές και κάστες αλλά και χωρίς ρεβανσισμούς.

* Εφαρμόζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τα κανάλια. Μπαίνει τέλος στα χαριστικά δάνεια και προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για την σωστή αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Τα φορολογικά

Οι ελίτ και τα ανώτερα στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών ποτέ δεν πλήρωσαν όσα θα έπρεπε. Η φορολογική δικαιοσύνη είναι άγνωστη λέξη στη χώρα μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να βάλει τέλος. Κάθε πολίτης και επιχείρηση θα συνεισφέρει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Δεσμευόμαστε για ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα:

* Καθιερώνουμε ενιαία και απλή φορολογική κλίμακα χωρίς αστερίσκους. Θεσπίζουμε αφορολόγητο σε 12.000 ευρώ και προχωράμε σε καταγραφή της περιουσίας εντός και εκτός Ελλάδος μέσω περιουσιολογίου.

* Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015. Ζητώ όμως από τους πολίτες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του 2014.

* Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παίρνουμε μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης. Τέλος στις τροπολογίες και τις εξαιρέσεις. Κάθε αλλαγή θα κωδικοποιείται άμεσα.

* Πρέπει άμεσα να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φτάνουν τα 72 δισ. Προχωράμε άμεσα σε μέτρα ρύθμισης σε Δημόσιο και Ταμεία. Θεσπίζουμε 100 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Καταργείται η ρύθμιση που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών στο Δημόσιο σε «διαρκές». Ο νόμος θα εφαρμόζεται αλλά θα εφαρμόζεται με δικονομικές εγγυήσεις.

* Επανέρχονται οι δικονομικές ρυθμίσεις προστασίας και σταματά το καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε βάρος μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Τα εργασιακά

Τέλος σε πολιτικές που επιτρέπουν ασυδοσία των εργοδοτών. Σε συνεργασία με τον ILO επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις και η διαιτησία, καθώς και οι τριετίες. Επίσης:

* Σταματά η διάκριση με βάση ηλικιακά κριτήρια. Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων.

* Είμαστε πιστοί στη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή θα γίνει σταδιακά έως το 2016 για να υπάρξει αρμονική προσαρμογή των κοινωνικών εταίρων με τους οποίους θα επιδιώξουμε συμφωνία.

* Πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας για να πάρουν ανάσα τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιτάχυνση θα υπάρξει μετά την συμφωνία με τους εταίρους. Το πακέτο Γιούνκερ θα στραφεί κατά προτεραιότητα σε αυτό.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απομείωση του χρέους. Χωρίς αυτή η χώρα θα είναι καταδικασμένη να βυθίζεται σε υφεσιακό σπιράλ.

Χρειαζόμαστε κίνητρα για νέες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες στα πλαίσια του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων. Απαιτείται ισχυρό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που ζητάμε, όπως Γάλλοι και Ιταλοί, να μην συνυπολογίζεται στο έλλειμμα.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα παίξουν κομβικό ρόλο. Δεν θα συνεχίσουμε όμως το έγκλημα του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας για να πληρώνει ένα μη βιώσιμο χρέος. Δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε και δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο. Σε αυτή την προοπτική κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα