ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ: Οι δανειστές ενέκριναν την επιστροφή του δικού μας 1 δισ. ευρώ – Στην Ουάσιγκτον η επόμενη έγκριση(;) για αποπληρωμή του ΔΝΤ

13:16 5/4/2019 - Πηγή: BankWars

Η συμμόρφωση της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα των δανειστών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ευρώπη “καίγεται” αυτό τον καιρό με το θέμα του Brexit οδήγησε στην απόφαση να επιστραφούν στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ, χρήματα που της ανήκουν καθώς προέρχονται από τις αποδόσεις των ομολόγων της στην ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Οι

δανειστές αφείλουν ακόμη στην Ελλάδα από τα ομόλογα της, 3,8 δισ. τα οποία θα της τα δίνουν με δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο που εκείνοι θα διαπιστώνουν στα προαπαιτούμενα, που επίσης εκείνοι έχουν θέσει.

Οι πανηγυρισμοί λοιπόν για την απόφαση του Βουκουρεστίου σχετικά με το 1 δισ. είναι τουλάχιστον υπερβολή.

“Το Eurogroup καλωσόρισε την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Κάλεσε ταυτόχρονα την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας “είναι προσωρινό και θα τερματιστεί στο τέλος του 2019”.

Από την πλευρά του Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές δεν είναι πάντα εύκολες, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας είναι θετικό.

Επόμενο βήμα της Ελλάδας είναι αυτό της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όπου εκει, πάλι οι δανειστές, θα αποφασίσουν αν θα της επιτρέψουν να αποπληρώσει ολόκληρο ή μέρος των πανάκριβων δανείων ύψους 9,6 δισ. που έχει λάβει απο το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι και άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα προχώρησαν σε πρόωρες αποπληρωμές των δανείων, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό από την Ελλάδα “θα πρέπει όλοι οι πιστωτές να νοιώθουν άνετα”.

“Είναι θετικό πάντως που γίνεται αυτή η συζήτηση”, ανέφερε.

Την υποστήριξη του εξέφρασε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι το χρέος του ΔΝΤ “είναι ιδιαίτερα ακριβό, με επιτόκιο πολύ υψηλότερα από αυτά που πληρώνει η Ελλάδα στις αγορές”.

“Από την πλευρά του ESM θα ήταν λογικό [να γίνει αποπληρωμή] καθώς θα βελτιώσει το προφίλ του χρέους και εμείς θα το υποστηρίζαμε”, δήλωσε.

Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται αρχές Μαΐου, μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια, με κυριότερα το γαλλικό και το γερμανικό, και την τυπική έγκριση από το συμβούλιο του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης επικύρωσαν την απόφαση του Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις «απαραίτητες» ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα