“Βομβαρδισμός” στον “οικονομικό” κορονοιό: Μείωση προκαταβολής φόρου – Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό – 5 χρόνια νωρίτερα σε σύνταξη, στα βαρέα γιατροί, νοσηλευτές, ΕΚΑΒ

Η νέα κανονικότητα με τη σταδιακή απελευθέρωση πολιτών και επιχειρήσεων από την ψυχοφθόρα και αντι-οικονομική καραντίνα του κορονοιού, θα συνοδευτεί με “βομβαρδισμό” οικονομικών μέτρων. Στόχος, να μην γράψει διψήφιο νούμερο ύφεσης η ελληνική οικονομία και η απώλεια στο ΑΕΠ της χώρας να κυμανθεί από το 4% το λιγότερο έως το 9% το περισσότερο.

Στο μεγάλο θέμα της προστασίας της Α’ κατοικίας, παρά τις ενστάσεις των θεσμών, θα υπάρξει οπωσδήποτε λύση

υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων. Δεν θα υπάρξει οριζόντια ρύθμιση, καθώς άποψη όλων είναι ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι έχοντες, δεν έχουν θέση στη ρύθμιση. Άλλωστε, από μόνες τους οι κινήσεις των λογαριασμών, δείχνουν σε τράπεζες και θεσμούς ποιοι πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν προς εξασφάλιση προστασίας της Α’ κατοικίας.

Η κυβέρνηση σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, με το eurogroup του Ιουνίου μπροστά αλλά κυρίως με βάση το τι τελικά θα αποφασιστεί από τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με το Ταμείο Ανάπτυξης (όχι δάνεια μέσω ESM εξ αιτίας του φόβου νέων μνημονιακών όρων), σχεδιάζει κινήσεις ελαφρύνσεων που θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην αγορά.

1. Μειώσεις συντελεστών στον ΦΠΑ στο 12% για την εστίαση, 6% για τον τουρισμό.

2. Μεγάλη μείωση έως και 50% της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για το τρέχον έτος ή έστω για το 2021. «Υπάρχει χρόνος για να λάβουμε τις αποφάσεις μας έως και τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται έως το τέλος του έτους», αναφέρουν πηγές του Υπ.Οικονομικών.

3. Έκπτωση φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος από ενοίκια λόγω του “κουρέματος” 40% των μισθωμάτων.  Η έκπτωση φόρου θα είχε τη μορφή πίστωσης ενός ποσού το οποίο θα συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως τον ΕΝΦΙΑ.

4. Γενναία μέτρα υπέρ των ανθρώπων του ΕΣΥ. Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΚΑΒ, Βοήθεια στο σπίτι θα ενταχθούν στα βαρέα επαγγέλματα αφενός και αφετέρου σχεδιάζεται να τους δοθούν 5 χρόνια για ταχύτερη συνταξιοδότηση.

Στα παραπάνω σχεδιαζόμενα, προστίθενται τα όσα έχουν αποφασιστεί και τα όσα θα αποφασιστούν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που αφορούν σε δάνεια σε επιχειρήσεις, αγροτικό κόσμο, επαγγελματίες, που συνοδεύονται από ευνοικές ρυθμίσεις για τον παλαιότερο δανεισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα