Βίζερ στους Δελφούς: Επιμένω ότι το Α΄εξάμηνο ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη στοίχησε 200 δις ευρώ

12:48 2/3/2018 - Πηγή: BankWars

Την εκτίμηση ότι το κόστος της πρώτης περίοδου ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία ήταν στα 200 δισ. ευρώ και μάλιστα με συντηρητικούς υπολογισμούς επανέλαβε ο πρώη επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Μάλιστα χαρακτήρισε ασφαλή και ίσως «συντηρητική» την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο δηλαδή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα

όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρηθεί το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη αλλά το πραγματικό κόστος είναι η μείωση του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μεγάλο αν το δεις σε μια χρονιά. Πρέπει να δεις που ήσουν το 2014, που είσαι τώρα και που θα μπορούσε να είσαι.

Αυτό είναι το πραγματικό κόστος. Γι’ αυτό λέω ότι ένα ποσό των 200 δισ. ευρώ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, κάποιοι λένε ότι είναι συντηρητική» είπε στον διάλογο που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά.

Επίσης ο τέως πρόεδρος του Euroworking Group εκτίμησε πως η τακτική ενός τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν να «προκαλεί» το Grexit,

Ο κ. Βίζερ περιέγραψε δύο περιστάσεις που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο Grexit το 2012 αλλά κυρίως το καλοκαίρι του 2015. Σημείωσε μάλιστα ότι η τακτική ενός τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν να «προκαλεί» το Grexit.

Ο κ. Βίζερ αναφέρθηκε και στο θέμα του χρέους τονίζοντας ότι το 2012 έγινε η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους. Πρόσθεσε δε ότι αν γινόταν μια αναδιάρθρωση χρέους το 2010- κάτι που όπως είπε μετανιώνει για το ότι δεν έγινε- αυτό θα βοηθούσε περισσότερο.

Ωστόσο, όπως είπε τότε δεν γνώριζαν τι θα γινόταν στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αν είχες μια αναδιάρθρωση χρέους. Το ίδιο αφορούσε την Ιρλανδία αλλά και την Πορτογαλία. Απλά δεν πάρθηκε αυτό το πολύ αποφασιστικό βήμα.

Σχετικά με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα ο κ. Βίζερ υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν υπήρχε ένα «δίχτυ ασφαλείας» όπως η προληπτική γραμμή στήριξης.

Αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την προληπτική γραμμή στήριξης θεωρώντας ότι αυτή ισοδυναμεί με ένα νέο πρόγραμμα.

Πάντως, υποστήριξε ότι είναι πιθανό τελικώς να υπάρξει μια προληπτική γραμμή στήριξης την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μαξιλάρι ασφαλείας» -το οποίο έχει βέβαια προϋποθέσεις και υποχρεώσεις για την χώρα που ζητά το άνοιγμά της- και όχι ως νέο πρόγραμμα όπως το μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα