ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πολιτική αυτοκτονία η μαζική παραίτηση βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Συνέντευξη στο Reuters έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπ. Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος. Στην ερώτηση «αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί μεγάλο κίνδυνο», τόνισε:

«Φυσικά. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν της κρίσης, αλλά όχι αυτόματα και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Στη μεγάλη κρίση του 1929-1930, η αμερικανική απάντηση ήταν ο Ρούσβελτ και το new deal

και η γερμανική ήταν ο Χίτλερ και ο ναζισμός. Κάθε κοινωνία διαθέτει σημαντικά γι’ αυτήν περιθώρια εκτίμησης των καταστάσεων. Δεν αποδέχομαι τη θεωρία της λεγόμενης ιστορικής ντετερμινισμού. Αναμφίβολα, όμως, η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενός τέτοιου φαινομένου. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ακριβώς αυτό το πολιτικό και ιδεολογικό υποπροϊόν της κρίσης, στο πλαίσιο του λεγόμενου “αντιμνημονιακού” στρατοπέδου στο πολιτικό μας σύστημα».

Στο ενδεχόμενο του τι θα συμβεί αν οι βουλευτές ενός κόμματος παραιτηθούν μαζικά από το αξίωμά τους στο Κοινοβούλιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «τότε έχουμε εκλογές, τοπικές εκλογές για τις συγκεκριμένες βουλευτικές έδρες, όχι γενικές εκλογές. Δηλαδή, εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Ομως, σύμφωνα με το νόμο, το πρώτο κόμμα, το κόμμα που έχει τη σχετική πλειοψηφία κερδίζει την έδρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να πάρει την έδρα αυτή η Χ.Α» και πρόσθεσε:
«Για την Χ.Α. κάτι τέτοιο μια τέτοια μεθόδευση θα ήταν ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας. Ισως η ιδέα είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα είδος δημοψηφίσματος σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, θα αποτελούσε μια σπουδαία ευκαιρία ώστε το λεγόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της Χ.Α».

«Δηλαδή, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και εκλογές, αλλά θα ξεκαθάριζε και την ατμόσφαιρα;», ρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος. «Ισως και να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανωθεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Είναι εξαιρετική η ιδέα λοιπόν του ηγέτη της Χ.Α. διότι βοηθά να γίνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη Χ.Α. και στο δημοκρατικό μέτωπο του πολιτικού μας συστήματος. Αρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία», απάντησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα