Βενιζέλος: Δεδομένο το 4ο μνημόνιο

19:08 3/3/2017 - Πηγή: BankWars

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το 4ο μνημόνιο είναι δεδομένο, καθώς η χώρα προχωρά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές της. Ενώ όπως σημείωσε, δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει και τέταρτο δάνειο, εκτός από τις όποιες διευθετήσεις γίνουν στο χρέος.

Παράλληλα,

άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι στερείται της δημοκρατικής νομιμοποίησης να δεσμεύσει την χώρα για την περίοδο μετά την λήψη του 3ου Μνημονίου, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018. Επεσήμανε ότι άμεση είναι η ανάγκη προκήρυξης εκλογών, προκειμένου να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας από τα κόμματα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι.

«Ζούμε ήδη το 2015 καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο του 2015», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι όπως και το 2015, έτσι και το 2017 επήλθε συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. «Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε την επανάληψη του 2015 από τώρα και στο εξής», είπε.

Εκτίμησε ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει, ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, εξηγώντας ότι αυτό έχει μικρή σημασία, αφού το κρίσιμο είναι ποια μακροπρόθεσμα δέσμευση θα αναλάβει η χώρα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές χωρίς ποσοτική χαλάρωση, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε πως “δεν μπορούμε να βγούμε χωρίς προστασία. Αυτό το νόημα είχε η συζήτηση που κάναμε το Νοέμβριο του 2014 για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Προληπτική πιστωτική γραμμή ήταν αυτό, το 2014. Το χάσαμε αυτό. Κάναμε πολλά βήματα πίσω. Έχουμε ξαναγυρίσει πίσω, κυνηγάμε την ουρά μας. Προφανώς δεν μπορούμε να βγούμε χωρίς προστασία”.

Πρόσθεσε πως “εδώ έχει συμβεί το εξής παράδοξο. Έχουμε συμφωνήσει στο τέταρτο μνημόνιο, έχουμε συμφωνήσει στους όρους αλλά όχι στο δάνειο, γιατί δεν υπάρχει τέταρτο δάνειο, δεν έχουμε συμφωνήσει στο μνημόνιο 3+, δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο δεν εντάχθηκε ποτέ ως δανειστής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άρα υπάρχει μία περίεργη εικόνα. Αλλού είμαστε πιο μπροστά και αλλού είμαστε πιο πίσω. Όμως, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι δεσμεύουμε τη χώρα μακροπροθέσμως χωρίς επίγνωση. Δεν έχουμε καμία επίγνωση. Η κοινωνία συζητά εδώ τώρα για το αν θα κατεβάσουμε το αφορολόγητο και αν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Δεν είναι αυτό το θέμα. Και αυτά είναι εμβαλωματικά και συγκυριακά, είναι αποσπασματικά. Δεν συνιστούν μία ολόκληρη στρατηγική εξόδου από το αδιέξοδο και την περιδίνηση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα