ΒΑΒΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ – ΟΧΙ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, για περαιτέρω στήριξη του ελληνικού προϋπολογισμού, θα ληφθούν αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, ο κ. Γιέγκερ, δήλωσε:

«Αυτό που έκανε ο κ. Ρέγκλινγκ στο Eurogroup ήταν να φέρει

τέσσερα πιθανά στοιχεία στη συζήτηση, αλλά τονίζω ότι δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για λεπτομέρειες. Όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στη διαχείριση χρέους, αλλά στην πιο ευρεία συζήτηση. Τώρα υπάρχει μια εντολή εργασίας στο τεχνικό επίπεδο (EWG), να επεξεργαστεί αυτή τη ρήτρα για το χρέος ως τις 24 Μαΐου. Αυτές οι συνομιλίες θα τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι σίγουρα πολύ εντατικές και στις 24 θα δούμε σε ποια διατύπωση θα καταλήξουμε. Σημαντικό, όμως, είναι ότι έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα -επιτυχής ολοκλήρωση, αυτόματος μηχανισμός- και τότε μπορούμε υπό τις αναφερθείσες προϋποθέσεις και μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, να συζητήσουμε και για τη μείωση του βάρους του χρέους» προσέθεσε.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι στις 24 Μαΐου δεν θα αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα οδηγούσαν αναγκαστικά σε μια αλλαγή του προγράμματος. «Θα αναδείξουμε δρόμους πώς, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, στο τέλος, μετά το 2018, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση για το χρέος».

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt, «ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο κατά την εφημερίδα θα μπορούσε να κρύβει μια πολιτική βόμβα: τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροι ένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ».

Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο τέλος του δισέλιδου εγγράφου ως ένα πιθανό συμπληρωματικό μέτρο: «Η εξαγορά (Buy-out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του EMS γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια».

Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Βέβαια, το θέμα «είναι ευαίσθητο, διότι θα σήμαινε πως θα άλλαζε ο διεθνής καταμερισμός βαρών του ελληνικού προγράμματος», αφού «οι Ευρωπαίοι -και η Γερμανία- θα εγγυηθούν μελλοντικά για περισσότερα ελληνικά χρέη», ενώ «αντίθετα το ΔΝΤ θα φέρει μελλοντικά λιγότερα βάρη», αλλά την «πρόταση μπορεί να τη δει κανείς ως εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιοποιήσουν οι πολιτικοί» γράφει η Welt.

Keywords
Τυχαία Θέματα