Βατερλώ της Μ.Λεπέν στη Γαλλία – Μεγάλος νικητής ο Σαρκοζί – 5 περιφέρειες στους σοσιαλιστές

Παρά την επίδοση-σοκ για τη Γαλλία και την Ευρώπη της περασμένης εβδομάδας, το Εθνικό Μέτωπο της Μ.Λεπέν δεν κατάφερε να επικρατήσει σε καμία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που στόχευε και χάνει τη νίκη που ήθελε να χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017.

Από τις 13 περιφέρειες η δεξιά του Σαρκοζί καταλαμβάνει

7 και οι σοσιαλιστές με τους συμμάχους τους 5

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου υπέστη βαριά ήττα στο βορρά από τον συντηρητικό αντίπαλό της, η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηττήθηκε στο νότο και ο Φλοριάν Φιλιπό, υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, στα ανατολικά, όπως καταδεικνύουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΡΚΟΖΙ

«Η κινητοποίηση υπέρ των υποψηφίων μας δεν πρέπει να μας επιτρέψει να ξεχάσουμε το μήνυμα που έστειλε ο γαλλικός λαός στον πρώτο γύρο των εκλογών» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ν,Σαρκοζί.
«Πρέπει να κάνουμε μία βαθιά συζήτηση για τα προβλήματα των Γάλλων και να αναζητήσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις» πρόσθεσε, εστιάζοντας κυρίως στην ανεργία και την ασφάλεια.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Μ.ΒΑΛΣ

«Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς παραμένει, απόψε, δεν υπάρχει περιθώριο για ανακούφιση ή θριαμβολογίες» τόνισε ο Γάλλος Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι “τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου πρέπει να αναγκάσουν τη γαλλική κυβέρνηση να ακούσει τον γαλλικό λαό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα