Βασιλική Θάνου: Εκλογές αδιάβλητες και σε ήρεμο κλίμα – Διαλύθηκε η Βουλή – Εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

«Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση απαρτίζεται από πρόσωπα τα οποία ήταν κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, δηλαδή, από διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής, της τέχνης.
Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την αποδοχή της πρότασης προς συμμετοχή τους στην κυβέρνηση», δήλωσε η Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει ως κύρια αρμοδιότητα την διεξαγωγή και τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα

σε ήρεμο κλίμα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα τα οποία είναι σε εξέλιξη, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό ζήτημα. Επίσης την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων και ορισμένα άλλα».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν και επισήμως οι εκλογές, μετά την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.
Σημειώνεται ότι η σύγκληση του νέου Κοινοβουλίου ορίζεται για την 1η Οκτωβρίου.

Δηλώσεις υπουργών μετά την ορκωμοσία τους

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα» ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο υπουργός Επικρατείας Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Δ.Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση, αυτή είναι η προτεραιότητα».

«Συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336 σε αυτό συνεχίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί.Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και στις φορολογικές δηλώσεις και στους φορολογικούς ελέγχους.
Δεν σταματάει να εργάζεται το υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στον κρίσιμο τομέα των εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης.

«Είναι ένα υπουργείο φωτιά αυτή τη στιγμή.Το πρόβλημα δεν είναι να διεκπεραιώσει κανείς υπηρεσιακά αυτή την ιστορία αλλά να δώσει μια συνέχεια στις προσπάθειες των προηγουμένων κυβερνήσεων και να βοηθήσει την επόμενη κυβέρνηση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.
Όπως είπε ο κ.Μουζάλας «από ό,τι συζήτησα με την κυρία πρωθυπουργό αποτελεί προτεραιότητα.Υπάρχουν διάφορα σχέδια για να γίνουν. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, να προχωρήσουμε την διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Παυλόπουλου να γίνει άμεσα μια συνδιάσκεψη Κορυφής, γιατί αν δεν διεθνοποιηθεί το ζήτημα, δεν μπορεί να λυθεί.
Είναι ένα ζήτημα που το υφιστάμεθα εμείς, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εμείς αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα».

Η υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τα κενά στα σχολεία, τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, τα συγγράμματα ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα τόνισε ότι «αυτό που μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε είναι να επισημάνουμε σε στενή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες ποια είναι τα προβλήματα που έχουν εκεί ώστε ο επόμενος υπουργός να ασχοληθεί και να τα λύσει».
«Αυτά σε επίπεδο υπηρεσιακό.Αλλά σε επίπεδο συμβολικό νομίζω ότι ο ρόλος ο δικός μου είναι να τονίσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι ο πολιτισμός ακόμη και σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση» τόνισε η κα.Λαμπράκη.

Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ορκίστηκαν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Στις 14.30 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης.

Υπουργός Οικονομικών, όπως ήταν ήδη γνωστό, αναλαμβάνει ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Υπουργός Επικρατείας ορίζεται ο Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ενώ ο κ. Ιωάννης Μουζάλας καταλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού για τη μεταναστευτική πολιτική.

Αναπληρωτής υπουργός Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται ο κ. Φίλιππος Τσαλίδης.

Υπουργός Εξωτερικών ο Πέτρος Μολυβιάτης, υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ο Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος εν αποστρατεία, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Πολιτισμού η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, υπουργός Παιδείας η Φρόσω Κιάου, υπουργός Ναυτιλίας ο Χρήστος Ζώης, υπουργός Εργασίας ο Δημήτρης Μουστάκας,αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού η ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη, υπουργός Υγείας ο Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής, υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μορώνης, μετά την ορκωμοσία, στις 13.00, στις 14.30 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Αναλυτικά:

Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου ΧριστοφίλουΥπουργός Εξωτερικών: Πέτρος ΜολυβιάτηςΑναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Σπυρίδων ΦλογαΐτηςΥπουργός Οικονομικών: Γιώργος ΧουλιαράκηςΑναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Τρύφων ΑλεξιάδηςΥπουργός Εθνικής ‘Αμυνας: Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος εν αποστρατείαΥπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Αντώνης ΜανιτάκηςΑναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης ΜακρυδημήτρηςΑναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής: Ιωάννης ΜουζάλαςΥπουργός Μακεδονίας Θράκης: Φίλιππος ΤσαλίδηςΥπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη ΠλάκαΥπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης ΠαπαγγελόπουλοςΥπουργός Οικονομίας: Νίκος ΧριστοδουλάκηςΥπουργός Παιδείας: Φρόσω ΚιάουΑναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος ΖώηςΥπουργός Εργασίας: Δημήτρης ΜουστάκαςΑναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού: ‘Αλκηστις ΠρωτοψάλτηΥπουργός Υγείας: Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής ΙατρικήςΥπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά: Παναγιώτης ΝικολούδηςΥπουργός Επικρατείας: Ελευθέριος ΠαπαγεωργοπουλοςΚυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ροδόλφος ΜορώνηςΥπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Ιωάννης ΓκόλιαςΑναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Κωνσταντίνος ΜουσουρούληςΑναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Δημήτριος Μελλάς
Keywords
Τυχαία Θέματα