Βασιλεία ΙΙΙ: Αναβολή τουλάχιστον για 6 μήνες

Ετοιμη να ακολουθήσει τα χνάρια των ΗΠΑ και να καθυστερήσει και αυτή την εφαρμογή του αυστηρότερου πλαισίου κεφαλαιακών κανονισμών για τις τράπεζες, «Βασιλεία ΙΙΙ», εμφανίζεται η Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή πιέζει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους, όπως ανέφεραν πηγές της Ε.Ε.

Η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να μεταθέσει την έναρξη της ισχύος του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την Ευρώπη έξι

μήνες αργότερα ή και ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που διπλωμάτες και νομοθέτες αποτύχουν να άρουν το αδιέξοδο και να ανοίξουν το δρόμο για τη σταδιακή εφαρμογή του νόμου από τις αρχές του 2013.

Η παγκόσμια συμφωνία

Βεβαίως, η αναβολή θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό νέο κυρίως για τις μικρές τράπεζες, όμως από την άλλη πλευρά θα πυροδοτούσε αβεβαιότητα ειδικά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το στόχο για τον Ιανουάριο του 2013, υπονομεύοντας την ισχύ της παγκόσμιας συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ» αλλά και των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί με απώτερο στόχο την αποφυγή νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Ο,τι και να συμβεί, ο νέος νόμος δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Πιο ρεαλιστική ημερομηνία θεωρείται το μέσον της επόμενης χρονιάς», δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ανησυχίες

Η προοπτική καθυστέρησης προκάλεσε ανησυχίες και στον επίτροπο για το ρυθμιστικό πλαίσιο των χρηματοοικονομικών αγορών, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έστειλε επιστολή στο διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, για να του εκφράσει τις ανησυχίες του, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Από την άλλη πλευρά, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ασίας προειδοποίησαν την Ευρώπη να περιορίσει την όποια καθυστέρηση στην επιβολή αυστηρότερων τραπεζικών κανονισμών σε μήνες και όχι σε χρόνια, εν μέσω ανησυχιών ότι η κίνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το νέο πλαίσιο κανόνων.

Στην Ασία

«Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη αποτελούν τις πιο σημαντικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να επιβληθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ. Θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και εάν υπάρξει καθυστέρηση, εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη συμφωνούσαν σε μία καταληκτική ημερομηνία, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Αναντ Σίνχα, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας.

Ο κ. Σίνχα προειδοποίησε ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ευρωπαϊκή καθυστέρηση για να υποστηρίξουν ότι οι νέοι κανονισμοί δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν στις ασιατικές τράπεζες.

Οι προθεσμίες

Ο γενικός γραμματέας της Επιτροπής της Βασιλείας, Γουέιν Μπάιρς, που σχεδίασε και το νέο καθεστώς, επέμεινε χθες ότι θα αρχίσει να ισχύει όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί, αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένες χώρες μπορεί να χάσουν την χρονική προθεσμία.

πηγη: www.naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα