Βαρυσήμαντη παρέμβαση Μυτιληναίου στο Forum των Δελφών: 10 χρόνια για το ΑΕΠ που χάσαμε – Τι είπε για πολιτικούς, τράπεζες, ΔΕΗ, Σκόπια, χρέος, πλεονάσματα

15:28 3/3/2018 - Πηγή: BankWars

Σημαντικές και κομβικής σημασίας οι τοποθετήσεις του επιχειρηματία Βαγγέλη Μυτιληναίου, νέου Προέδρου του ΣΕΒ από τον Μάιο, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Απάντησε σε όλα: Για προληπτική πιστωτική γραμμή, για χρέος, για πλεονάσματα, για τη ΔΕΗ, τις Τράπεζες, τους πολιτικούς, τα Σκόπια,

τους δασμούς που επιβάλει ο Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Οι βασικές επισημάνσεις

—Η ρευστότητα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, υπάρχει άφθονη από τις τράπεζες. Θέλω να ελπίζω ότι μεγάλο μέρος της νέας ρευστότητας που θα προκύψει, θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τώρα δεν έχουν πρόσβαση.

—Τα μνημόνια βοήθησαν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το κοινωνικό κόστος πολύ μεγάλο. Η βελτίωση της οικονομίας πρέπει να αποκαταστήσει αδικίες. Η κρίση βοήθησε στην αλλαγή της κουλτούρας που δαιμονοποιούσε την επιχειρηματικότητα.

—Μπορεί να χρειαστούν και 10 χρόνια για να ανακτήσουμε το ΑΕΠ που χάσαμε με την κρίση

—Δεν είναι το μείζον θέμα η απάντηση στο ερώτημα προληπτική γραμμή ή όχι. «Εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουμε το δικό μας μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να το προχωρήσουμε χωρίς …ραβασάκια. Είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει αφού εκτιμήσει τις συνθήκες που θα υπάρξουν, αν θα προχωρήσει με πιστωτική γραμμή ή χωρίς»

—Χρειάζεται από εδώ και στο εξής προσοχή καθώς μπορούμε άνετα σε ένα χρόνο να καταστρέψουμε ό,τι πετύχαμε τα προηγούμενα εννιά. Βασικός παράγοντας για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η σταθερότητα και η συναίνεση

—Τρία πράγματα πρέπει να κάνει ένας πολιτικός: Να επιδεικνύει την μίνιμουμ συναίνεση με πολιτική συταθερότητα , να δεσμεύεται και να τηρεί τις δεσμεύσεις του και να θεωρεί την επιχειρηματικότητα βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

—Δεν γίνεται μία οικονομία να είναι σε ύφεση και να εξασφαλίζει πλεονάσματα και είναι άθλος που καταφέραμε να το εξισορροπήσουμε. Θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων. Δεν είναι διατηρήσιμα τα πρωτογενή πλεονάσματα.

—Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει από Δευτέρα αν υλοποιηθεί η απόφαση Τραμπ για τους δασμούς. Είναι το χειρότερο σενάριο.

—Έχω δουλέψει στα Σκόπια, πολλά χρόνια. Επείγονται οι Σκοπιανοί να τους υιοθετήσουμε. Είναι το πιο φιλικό κράτος γύρω μας. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε τους μόνους φιλικούς γείτονες να τους κρατάμε στην απέξω. Κάνω έκκληση να αφήσουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσιες για το θέμα αυτό έξω από το κομματικό παιχνίδι.

—Αν η ΔΕΗ πέσει, πέσαμε όλοι μας. Εμείς και οι τράπεζες. Είναι ένα σενάριο εφιάλτης για την Ελλάδα και όχι μόνο για την ενεργειακή αγορά. Βεβαίως θα πρέπει να λειτουργήσει, όχι με όρους του 1960.

—Στο ερώτημα αν οι πολιτικοί ακούνε, απάντησε: Ακούνε, αλλά το θέμα είναι τι κάνουνε. Την περίοδο Βαρουφάκη, δεν άκουγε κανένας τίποτα. Τώρα ακούνε.

bankwars

Keywords
Τυχαία Θέματα