Βαρβιτσιώτης: Η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

“Εμείς δεν έχουμε σε καμία περίπτωση επιθετικές διαθέσεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται και να δεχτούμε τις δικές της επιθετικές διαθέσεις απέναντι στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο και την εθνική μας ακεραιότητα και, βεβαίως, τα εθνικά μας δίκαια”.

Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε κοινές δηλώσεις του με τον Βρετανό Υφυπουργό  Εξωτερικών Leo Docherty μετά το πέρας των συνομιλιών τους, κατά τη διάρκεια των οποίων επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα και σε κάθε ευκαιρία την τουρκική επιθετικότητα, “που εκφράζεται από μια σειρά από προβοκατόρικες και ανιστόρητες δηλώσεις”, καθώς και ότι ζητά επίσης σε κάθε ευκαιρία από τους φίλους και τους εταίρους της να τοποθετηθούν. “Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας προσβάλλει τα προκαθορισμένα σύνορα και το Διεθνές Δίκαιο, που είναι το μόνο που θα πρέπει να διέπει τις μεταξύ μας σχέσεις. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να παίξει αξιόπιστα στη διεθνή κοινότητα είναι σεβόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου”, σχολίασε. Μάλιστα, αναφερόμενος στο ιδιαίτερα ασταθές σύγχρονο περιβάλλον, σημείωσε ότι η κοινή αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας δείχνει ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να εμφιλοχωρήσει στις διεθνείς σχέσεις.

Επιπρόσθετα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Του εξέφρασε τη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εξευρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση (“win-win”) με το Βρετανικό Μουσείο, ώστε να ταιριάζει και στις αξίες τις οποίες εκπροσωπούμε, αλλά και στη σύγχρονη πραγματικότητα, που απαιτεί την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από την πλευρά του, ο κ. Docherty ανέφερε ότι “δεν είναι θέμα της βρετανικής κυβέρνησης, είναι θέμα των εφόρων του Βρετανικού Μουσείου. Αλλά, φυσικά, στο πνεύμα της συνεργασίας, είμαι σίγουρος ότι θα θέλαμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι επωφελές για όλους”.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε ότι από κοινού με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών ολοκλήρωσαν σήμερα την 1η επισκόπηση του Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου των δύο χωρών. “Επισημάναμε τους τομείς στους οποίους έχει επέλθει πρόοδος αλλά και εκείνους που πρέπει ακόμα να δουλέψουμε, ώστε οι σχέσεις μας να είναι ακόμα καλύτερες από την εποχή που ήμασταν εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, υπογράμμισε. Σημείωσε επίσης ότι οι επαφές των δύο χωρών ήδη διεξάγονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όπως αποδεικνύει και η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο πριν λίγες μέρες και υπενθύμισε ότι οι χώρες μας είναι παραδοσιακοί φίλοι και αξιόπιστοι σύμμαχοι, με ιστορικούς δεσμούς 200 ετών.

Τέλος, αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, οι εξελίξεις στη Λιβύη και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να επισημαίνει ότι εκεί “η Ελλάδα παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, συμμετέχοντας σε τριμερή και πολυμερή σχήματα με χώρες της περιοχής”.

Keywords
Τυχαία Θέματα