Β. Ζελένσκι: Το οσκαρικό ντοκιμαντέρ «20 ημέρες στη Μαριούπολη» δείχνει την αλήθεια για τη ρωσική τρομοκρατία

Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «20 ημέρες στη Μαριούπολη», το οποίο γυρίστηκε στη διάρκεια της πολιορκίας από τον ρωσικό στρατό της ουκρανικής πόλης την άνοιξη του 2022 «δείχνει την αλήθεια για τη ρωσική τρομοκρατία», όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, η Ρωσία επιτέθηκε βάναυσα στη

Μαριούπολη. Το “20 ημέρες στη Μαριούπολη” είναι μια ταινία που δείχνει την αλήθεια για τη ρωσική τρομοκρατία» έγραψε συγκεκριμένα ο Ζελένσκι στο Telegram.

«Το πρώτο Όσκαρ στην Ιστορία. Και πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή» έγραψε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας: «Ο κόσμος είδε την αλήθεια για τα εγκλήματα της Ρωσίας. Η δικαιοσύνη κερδίζει».

Η ταινία, που κέρδισε χθες Κυριακή το Όσκαρ Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, δημιουργήθηκε από τους Ουκρανούς δημοσιογράφους  Μστισλάβ Τσερνόφ, Εβγκένι Μαλολέτκα και Βασιλίσα Στεπανένκο, οι οποίοι εργάζονται για το πρακτορείο Associated Press. Τις τελευταίες εβδομάδες η ταινία είχε ήδη τιμηθεί με σειρά διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων τα βραβεία Πούλιτζερ και BAFTA.

Το ντοκιμαντέρ, η επιτυχία του οποίου προκάλεσε ένα κύμα συγκρίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία, περιγράφει την αγωνία της Μαριούπολης, που αποτέλεσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη ημέρα της εισβολής στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και καταλήφθηκε 86 ημέρες αργότερα, με τίμημα χιλιάδες νεκρούς και μια σχεδόν πλήρη καταστροφή.

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press, οι οποίοι πέρασαν τρεις εβδομάδες μέσα στην πολιορκημένη πόλη, κατάφεραν να επιβιώσουν και να βγάλουν στο εξωτερικό τις εικόνες τους.

Η βράβευση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο, ενώ η δυτική βοήθεια καταρρέει. Στις ΗΠΑ, το σημαντικότερο στρατιωτικό σύμμαχο του Κιέβου έναντι της Ρωσίας, μια βοήθεια 60 δισ. δολαρίων έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες στο Κογκρέσο εξαιτίας διαφωνίας ανάμεσα στους Ρεμπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς.

Δείτε το trailer

Keywords
Αναζητήσεις
v-zelenski-to-oskariko-ntokimanter-20-imeres-sti-marioupoli-deichnei-tin-alitheia-gia-ti-rosiki-tromokratia.htm
Τυχαία Θέματα