“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Επίθεση στην πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ και στην πρόθεση Ντράγκι να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση (QE), εξαπέλυσαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε και ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι μία επεκτατική νομισματιική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση

τους.

Σχολιάζοντας την ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομική αδυναμία απαιτεί μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, ο Σόιμπλε δήλωσε: “Δεν είναι πεπεισμένος γι΄αυτό. Αντίθετα, είμαι της άποψης ότι αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί λύση, μάλλον είναι η αιτία (οικονομικών προβλημάτων)”, είπε.

Οι παρατηρήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών συνδέονται με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος είπε ότι η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Μία μόλις ημέρα αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανήγγειλε ότι η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, προειδοποιεί την ΕΚΤ να μην αντιγράψει την επιλογή της έκδοσης χρήματος που έχει γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία.

Μία ποσοτική χαλάρωση δεν θα λειτουργήσει στην Ευρώπη, τονίζει ο Βάιντμαν.

«Δεν μπορεί κανείς να εφαρμόσει την ίδια φόρμουλα στην Ευρώπη, αυτήν που είχε επιτυχία στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Φρανκφούρτη, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα κεντρικό κράτος που εκδίδει ομόλογα που είναι πολύ ασφαλή. Εδώ δεν έχουμε κεντρικό κράτος», δήλωσε ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι εάν ο δανεισμός γίνει πολύ φθηνός για τα κράτη, αυτό θα αποθαρρύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα