Τζανακόπουλος: Καμία ανησυχία για το χρέος μετά το Washington Group
Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από την κρίση τον Αύγουστο τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας
«Καθόλου δεν ανησυχούμε. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι -σε αυτό το Ουάσιγκτον γκρουπ ειδικά- θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνουν ο ESM και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».
«Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία όλοι συμφωνούν -ακούσατε και τη σχετική δήλωση του κ. Σεντένο- ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβαση της στην αγορά χρήματος. Αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό θα είναι μια δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μια πιθανότητα μη συμμετοχής».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το “κλειδί” για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, αλλά η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους και παρατήρησε: «Οι αγορές, οι επενδυτές ξέρουν πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το κλειδί».
Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και την Ισπανία, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι κάποιοι στη χώρα μας βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Όπως είπε, τα σημερινά στοιχεία από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι εξομαλύνονται τα επιτόκια και τα σπρεντ. Το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και με μια καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθεί, θα έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια που θα καθιστούν βιώσιμη μια δυνατότητα για διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές.
Για το θέμα της προληπτικής πιστωτική γραμμής, δήλωσε πως έχει λήξει πριν από δύο μήνες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Survivor-πρώτη διαρροή: Αυτή η ομάδα κερδίζει σήμερα το έπαθλο επικοινωνίας (video)
- Οι μικρές αλλαγές στα μαλλιά που θα κάνουν τη διαφορά στο look σας
- Σε μαζική φυγή τα διεθνή funds από τις μετοχές - οι κίνδυνοι του Ιουνίου
- Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Τα πάρτυ και οι πτήσεις της μεγάλης χλιδής
- ΟΛΠ: Απεργίες και market maker
- Μπάχαλο με τις αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού-«Έπεσε» η πλατφόρμα
- Π. Ξενοκώστας για Νεώριο: Στόχος μου είναι να φτιάξω ένα πολύ σύγχρονο ναυπηγείο
- ΙΟΒΕ: Συνεχίζει την ανάκαμψη το οικονομικό κλίμα
- Ασυνήθιστη πολιτική παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στη Γερμανία
- Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Τρ. Πειραιώς η πώληση κόκκινων δανείων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΕΛΣΤΑΤ: Στα 2,3% η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2018
- Γιάννης Στουρνάρας: Μονόδρομος η προληπτική πιστωτική γραμμή
- Guardian: Σημαντικό βήμα η χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα
- ΕΥ: Υψηλά ρίσκα στην αγορά κρυπτονομισμάτων
- Εισβολή Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος
- Τζανακόπουλος: Καμία ανησυχία για το χρέος μετά το Washington Group
- ΙΟΒΕ: Οριακή ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος – Επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τζανακόπουλος: Καμία ανησυχία για το χρέος μετά το Washington Group
- Guardian: Σημαντικό βήμα η χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα
- ΙΟΒΕ: Οριακή ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος – Επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη
- Γιάννης Στουρνάρας: Μονόδρομος η προληπτική πιστωτική γραμμή
- ΕΛΣΤΑΤ: Στα 2,3% η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2018
- Εισβολή Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος
- ΕΥ: Υψηλά ρίσκα στην αγορά κρυπτονομισμάτων
- Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 8 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
- Ηλεκτρική ενέργεια για 485 νοικοκυριά εξοικονόμησε η Wind
- Την στήριξη των Κούρδων στις επικείμενες εκλογές ζήτησε ο Ερντογάν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Survivor: Η νέα συγκινητική ανάρτηση του Νάσου Παπαργυρόπουλου
- Τρία ενδιαφέροντα εργαστήρια για ενήλικες στο ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο
- Μπάχαλο με τις αιτήσεις για το Επίδομα Παιδιού-«Έπεσε» η πλατφόρμα
- Κοντά στην εξαγορά του GitHub η Microsoft
- Λίγη Ήπειρος σε όλη την Ελλάδα
- H Eurolife ERB στο 1ο Hackathon του Ομίλου Fairfax
- Ανάπτυξη 2,3% με μοχλό τις εξαγωγές
- Προς ένα πράσινο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
- Μ. Σπυράκη: Δεν θα είμαι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης
- ΟΛΠ: Απεργίες και market maker