Τζ. Γέλεν: Παράθυρο για αύξηση επιτοκίων – Από τι θα εξαρτηθεί

Συντομότερα, και ίσως με πιο γοργό ρυθμό, πιθανότατα θα αυξηθούν τα επιτόκια της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), σύμφωνα με την επικεφαλής Τζάνετ Γέλεν.

Καταθέτοντας στην επιτροπή της Γερουσίας για τα τραπεζικά θέματα, η Γέλεν τόνισε ότι η στάση της κεντρικής τράπεζας θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα. «Εάν η αγορά εργασίας

συνεχίσει να βελτιώνεται με γοργούς ρυθμούς, τότε το βασικό επιτόκιο της Fed θα αυξηθεί νωρίτερα και ίσως με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αν τελικά η δυναμική που έχει σχηματιστεί στα στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ δεν συνεχιστεί, τότε η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική για μεγαλύτερο διάστημα του αναμενομένου.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές αντιξοότητες, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν χαμηλά, εξαιτίας των αρνητικών προοπτικών του κλίματος. Επίσης, η παραγωγικότητα είναι χαμηλή, συντηρώντας τους χαμηλούς ρυθμούς επενδύσεων. Αλλά η οικονομία σημειώνει πρόοδο και θα έρθει η μέρα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε η Γέλεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα