ΤτΕ: Στα 1,7 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα το α΄ πεντάμηνο

Αυξήθηκε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης το α’ πεντάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2015 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,703 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,875 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 812 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, έναντι 636 εκατ. ευρώ

τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, αλλά και σημαντική συγκράτηση δαπανών.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2015, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 16.286 εκατ. ευρώ, από 18,129 δις. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 55 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 18,451 δις. ευρώ, από 20.210 δις. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014.
Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα 1,065 δισ. ευρώ) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε ταμειακή βάση και δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα στοιχεία σε δημοσιονομική βάση που κρίνουν την πρόοδο της χώρας με βάση το μνημόνιο και την Eurostat.

Keywords
Τυχαία Θέματα