ΤτΕ: Μειωμένα τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις τον Δεκέμβριο – Σταθερό το spread
Τον Δεκέμβριο του 2024, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων διαμορφώθηκαν στο 0,45% και 5,21% αντίστοιχα, με το περιθώριο (spread) επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να παραμένει σταθερά υψηλό, στις 4,76 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τον Δεκέμβριο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,49%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε στο 5,50%.
Το
Αναλυτικότερα:
Επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων σε ευρώΝέες Καταθέσεις
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,45% το Δεκέμβριο του 2024 από 0,48% τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,03% και 0,16% αντίστοιχα.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,65%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,56%.
Νέα Δάνεια
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,21%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 15,04%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 34 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,89%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης στο 3,59%.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,88%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,21%.
Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,68%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,97%.
Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,96%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 5,09%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,63%.
Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων σε ευρώΥφιστάμενες Καταθέσεις
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,49% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως δύο έτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,80%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,50%.
Υφιστάμενα Δάνεια
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,50%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,20%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,28%.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 41 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,10%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,28%.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Απελαύνονται 211 Έλληνες υπήκοοι
- Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ο Ευθ. Λέκκας εξηγεί τι είναι το βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα νησιά
- Γερμανία: Ο «χάρτης» της εξωτερικής πολιτικής εφόσον εκλεγεί ο Μερτς
- Ζεϊμπέκ: Κραυγή αγωνίας από τους πληγέντες κτηνοτρόφους σε ΑΜ-Θ από ευλογιά & πανώλη
- Μειώθηκαν στο 23,5% οι εκπομπές CO2 σε μεταφορές και αποθήκευση το 2022
- ΗΠΑ: Προς άμεση απέλαση 1,5 εκατ. μετανάστες – Πόσοι Έλληνες περιλαμβάνονται
- Ο Τραμπ ζητά τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την αμερικανική βοήθεια
- Επίσημη πρώτη για τις νέες μετοχές του ομίλου AKTOR στο Χρηματιστήριο
- Τιμολόγια νερού: Σύσκεψη στον Δήμο Αθηναίων με πρωτοβουλία Δούκα
- Η Ζυλιέτ Μπινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 78ου Φεστιβάλ των Καννών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Πέθανε ο πρώην βουλευτής Βαΐτσης Αποστολάτος
- Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη για 4 ΑΕΕΑΠ με σύσταση Αγοράς και σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις τιμές των μετοχών τους
- Καινούρια σελίδα για τον Όμιλο AKTOR – Οι στόχοι μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ
- Μητσοτάκης: Ο δρόμος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας ανοίγει, η Ευρώπη καλείται να διεκδικήσει τη θέση της
- ΤτΕ: Μειωμένα τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις τον Δεκέμβριο – Σταθερό το spread
- Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση 45χρονος που βρέθηκε σε σκουπιδότοπο από διερχόμενο οδηγό
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΤτΕ: Μειωμένα τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις τον Δεκέμβριο – Σταθερό το spread
- Πέθανε ο πρώην βουλευτής Βαΐτσης Αποστολάτος
- Πάτρα: Σε κρίσιμη κατάσταση 45χρονος που βρέθηκε σε σκουπιδότοπο από διερχόμενο οδηγό
- Alpha Finance: Ξεκινά κάλυψη για 4 ΑΕΕΑΠ με σύσταση Αγοράς και σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις τιμές των μετοχών τους
- Μητσοτάκης: Ο δρόμος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας ανοίγει, η Ευρώπη καλείται να διεκδικήσει τη θέση της
- Καινούρια σελίδα για τον Όμιλο AKTOR – Οι στόχοι μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ
- Aegean: Φεύγουν από τη Σαντορίνη 2.500-2.700 επιβάτες με τις πτήσεις της – Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια
- Ανδρουλάκης για Τέμπη: Αναξιόπιστος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ηθικά κατώτερη των περιστάσεων
- Χρηματιστήριο: Βγάζει αντίδραση μετά τη βουτιά – Στο τιμόνι ο τραπεζικός κλάδος
- Σ. Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους ακρίτες – Υπήρξε σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θεοδωρικάκος σε ΕΕ: Ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για χρηματοδότηση επενδύσεων σε βιομηχανία και καινοτομία
- Μειωμένες κατά 4,3% οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα το 2022 σε σχέση με το 2021
- Δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου: Νομοθετική ρύθμιση προανήγγειλε ο Χρ. Δήμας - Καταγγελία στην Κομισιόν
- Fitch: Σε τροχιά ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες – Τα «βαρίδια» της κρίσης ανήκουν στο παρελθόν
- Μειωμένα τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις τον Δεκέμβριο - Σταθερό το spread
- Νέα Αριστερά για σενάρια ανασχηματισμού: Όσες Ιφιγένειες κι αν θυσιάσει, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δραπετεύσει
- Τουρκία: «Ιστορική έκκληση» από Οτσαλάν, σύμφωνα με το φιλοκουρδικό κόμμα
- Μ. Σκορδίλης στο Naftemporiki TV: Δεν είναι το πιθανότερο σενάριο ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
- Σ. Φάμελλος μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Χρ. Τοψίδη: "Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την περιοχή"