Τσίπρας στην ΕΡΤ: Ιστορική συμφωνία, δεν θα ρίξει την κυβέρνηση ο Καμμένος

Για μια ιστορική συμφωνία που έχει δρόμο ακόμη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ μετά τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι πρόκειται για μια συμβιβαστική αλλά βιώσιμη συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι ταυτόσημη με τις εθνικές θέσεις και διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Σημείωσε

ότι η συμφωνία θα ισχύσει όταν κυρωθεί και από τις δυο πλευρές, σημείωσε ότι η πΓΔΜ έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, η συμφωνία στην ελληνική Βουλή όχι απλά θα επικυρωθεί αλλά θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κρίσιμα τα επόμενα βήματα

Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός γιατί είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός όταν στην πΓΔΜ έγινε μια σημαντική πολιτική αλλαγή, τόνισε ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του.

Κάναμε, σημείωσε, μια επίπονη και δύσκολη προσπάθεια με τον Ζάεφ για να λύσουμε ένα θέμα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και 26 χρόνια, υπαρκτό πάνω από 70 χρόνια. Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό απέναντι στις αξίες του άλλου, απέναντι στην αξιοπρέπεια του άλλου και καταφέραμε μια συμφωνία που από όλους χαρακτηρίζεται ιστορική, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Το κρίσιμο πλέον, υπογράμμισε, είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όλα αυτά που προβλέπει η συμφωνία, με το δημοψήφισμα, τη συνταγματική αλλαγή.

Πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα πολύ σημαντικό μομέντουμ για να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και από τις δυο πλευρές. Είναι μια συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό, σημείωσε.

Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονες

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε μια συμβιβαστική συμφωνία. Δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους γείτονές μας. Δεν είναι η συμφωνία των Βερσαλλιών. Όμως μπορεί να είναι βιώσιμη και το κυριότερο, είναι ταυτόσημη με την εθνική θέση και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, από προηγούμενες κυβερνήσεις, με σύνθετη ονομασία erga omnes και με συνταγματική αλλαγή που κατοχυρώνεται.

Το σημαντικότερο για εμάς, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ιστορία μας.

«Αν για 26 και πλέον χρόνια, οι Ελληνες αισθάνονται θυμό για μια μικρή χώρα όπως είναι η πΓΔΜ, είναι γιατί αισθάνονται ότι οικειοποιούνται την ιστορία του. Αισθάνομαι ότι με αυτή τη συμφωνία παίρνουμε πίσω οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας. Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας, όχι το όνομα, και η συμφωνία διασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και την κατοχυρώνει ως ελληνική πολιτιστική κληρονομιά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει δρόμος ακόμη

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι κάθε διμερής συμφωνία τίθεται σε ισχύ με την κύρωσή της και από τις δυο πλευρές. Οι δυο υπουργοί εξωτερικών θα υπογράψουν μια συμφωνία η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο όταν κυρωθεί και από τις δυο πλευρές.

Η συμφωνία, εξήγησε, προβλέπει άμεση κύρωση από την πλευρά των γειτόνων μας και αμέσως μετά, μια δύσκολη διαδικασία με δημοψήφισμα –γιατί έτσι έχουν αποφασίσει, ορθώς- και αμέσως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, που χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία, εξαλείφοντας πλήρως τον αλυτρωτισμό. Τότε θα έλθουμε εμείς, θα ψηφίσουμε τη συμφωνία στη Βουλή και θα τη θέσουμε σε ισχύ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις από την ελληνική πλευρά. Μέχρι να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς, θα πρέπει να έχουμε καλή πίστη και να φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή. Αν δεν κυρωθεί είτε από τη Βουλή των γειτόνων μας είτε από τη δική μας, αν χαθεί το δημοψήφισμα ή δεν επιτευχθεί η συνταγματική αλλαγή, δυστυχώς η συμφωνία θα ακυρωθεί. Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε. Αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, η συμφωνία στην ελληνική Βουλή όχι απλά θα επικυρωθεί αλλά θα επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία, υπογράμμισε.

Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ αλλά αν αφήνονταν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές, οι περισσότεροι θα ψήφιζαν υπέρ, εκτίμησε.

Η ονομασία

Η απόφαση των γειτόνων μας ήταν να αλλάξουν το όνομά τους από δημοκρατία της Μακεδονίας σε Severna Makedonija στη γλώσσα τους, Βόρεια Μακεδονία στην ελληνική, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είναι αμετάφραστη, μεταφράζεται η ονομασία αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας. Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι διπλή ονομασία, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν «Severna Makedonija», εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Τόνισε ότι πρόκειται για «συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, αντιμετωπίζει όλα αυτά που έχουν τεθεί από την πλευρά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα».

Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος

Μας κατηγορούν από την αρχή της διαπραγμάτευσης, είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», σημείωσε. «Εγώ από αυτή τη συμφωνία που έχετε δει όλοι δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».

«Δεν αναγνωρίζει αυτή η Συμφωνία έθνος Μακεδονικό», είπε. «Αυτό που κάνει η συμφωνία είναι να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό. Πώς θα μπορούσαμε να τους το απαγορεύσουμε; Η συμφωνία σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει».

Θλιβερή η στάση του Μητσοτάκη

Τόσο εγώ όσο και ο κ. Ζάεφ δώσαμε μάχη ο καθένας στη χώρα του κόντρα σε ιδεοληψίες και οργανωμένη προσπάθεια εμπόρων πατριωτισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι αντίθετα πραγματικός πατριωτισμός είναι η προσπάθεια που έκαναν οι δύο για να προχωρήσουν προς όφελος των λαών.

Χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ. Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Ιβάνοφ. «Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές “έχουν συνθηκολογήσει”. Πώς γίνεται αυτό;», σχολίασε, για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη, μιας παράταξη που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει όμως τις εκκρεμότητες, τα πράγματα χωρίς να προχωρούν. Αυτή είναι η στάση της δεξιάς, της ακραίας δεξιάς και στις δυο χώρες. Από την άλλη έχουμε δυο κυβερνήσεις που προσπαθούν να κάνουν βήματα».

Ο Καμμένος να μην θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας

Σχετικά με τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία, η προγραμματική συμφωνία δεν προέβλεπε να υπάρξει μια τέτοια πολιτική εξέλιξη στην πΓΔΜ και η ευκαιρία μιας συμφωνίας.

Ο Πάνος Καμμένος έχει μια στάση αρχής. Δεν του ζητώ να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητώ όμως ως υπουργός που έχει επιδείξει πατριωτική στάση να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία, υπογράμμισε.

«Ο Π. Καμμένος θα τηρήσει τη θέση του, μου το έχει δηλώσει. Αν έλθει στη βουλή η συμφωνία, δεν θα την ψηφίσει. Εντούτοις ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού. Δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ

Ο Ερντογάν το λέει και το ξαναλέει. Αυτό μου υποσχέθηκε ο Τσίπρας. «Το υποσχεθήκατε κ. πρωθυπουργέ;», ρώτησε ο Αλέξης Παπαχελάς.

«Δεν ξέρω τι κατάλαβε ο κ. Ερντογάν από εκείνο το τηλεφώνημα. Βεβαίως, δεν υποσχέθηκα και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ κάτι τέτοιο, γιατί γνωρίζω την διάκριση των εξουσιών».

Στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι στο τηλεφώνημα εκείνο του είχε πει, πως η Ελλάδα δεν προσφέρει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες. Η Δικαιοσύνη έχει τις αρμοδιότητες για την έκδοσή τους.

Και πρόσθεσε: Το λέει ο κ. Ερντογάν. Αλλά, γιατί δεν μου το είπε ευθέως όταν ήρθε στην Ελλάδα. Ούτε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση ανέφερε κάτι περί υπόσχεσης μου, ούτε βέβαια στην συνέντευξη που ακολούθησε και όπως θυμάστε ήταν επεισοδιακή.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τα περί ανταλλαγής των «8» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που συνεχίζονται να λέγονται από την τουρκική πλευρά. «Επισήμως, δεν έχει διατυπωθεί κάτι τέτοιο», απάντησε ο πρωθυπουργός…

Keywords
Τυχαία Θέματα