Τσακαλώτος: Πετύχαμε τους τρεις στόχους μας στο Eurogroup – Προοπτική Αναπτυξης

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Χουλιαράκης, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στάθηκαν στους τρεις στόχους που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, τους οποίους όπως σημείωσαν, πέτυχε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο οι τρεις στόχοι που πέτυχε η κυβέρνηση ήταν:

-Να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση

-Να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε και στο QE της ΕΚΤ που ελπίζει ότι θα γίνει γρήγορα.

– Να έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.

Τους

στόχους μας τους πετύχαμε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εκταμίευση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι του κάνουν φοβερή εντύπωση όσα γράφονται στην Ελλάδα, τα οποία έχουν μεγάλη απόκλιση από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Το χρέος

Για πρώτη φορά, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου. Ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός.

Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες.

Όταν θα λέμε ότι θα ληφθεί αυτό το μέτρο, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού οικονομικών γιατί ο ορισμός του τι χρειάζεται είναι μέσα στο κείμενο, υπογράμμισε.

Θα έχουμε «κόφτη» στο χρέος

Στο Eurogroup είχαμε σημαντικά αποτελέσματα για το χρέος, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα, το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε.

Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει δέσμη μέτρων, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP που για μήνες η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι χαθήκαν αυτά τα λεφτά, για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους- είτε του ΔΝΤ είτε άλλα, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος. Βασικό κριτήριο θα είναι το αν η ελληνική οικονομία μπορεί να να χρηματοδοτήσει το χρέος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Λέει το ΔΝΤ ότι θα μπει όταν κάνει μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που σημαίνει ότι θα δει αν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία μακροπρόθεσμα. Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018, «κόφτης» δηλαδή που θα κάνει και μακροπρόθεσμα περιορισμό του χρέους, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, επιμένοντας ότι αυτό δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού, αλλά στη βάση του πώς μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει το χρέος.

«Δεν κάναμε όσα θα μπορούσαμε, υπήρξαν συμβιβασμοί»

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι οι φτωχότεροι δυσκολεύονται από τα νέα μέτρα, καθώς, όπως σχολίασε, η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση.
«Δεν κάναμε όσα θα μπορούσαμε, υπήρξαν συμβιβασμοί», σημείωσε,ενώ τόνισε ότι «πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε σελίδα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η άρση των capital controls θα εξαρτηθεί από το κατά πόσα χρήματα θα επιστρέψουν στις τράπεζες, ωστόσο επισήμανε πως τους τελευταίους μήνες χαλαρώνουν τα capital controls.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων (NPLs) θα φέρει τη σταθεροποίηση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Μνημονιακή υποχρέωση ο ΦΠΑ στα νησιά

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση από το περασμένο καλοκαίρι.

Γ.ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ: Κλείσαμε την πιο περίπλοκη και σημαντική αξιολόγηση

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ήταν η πιο περίπλοκη και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας.

Σημείωσε ότι αν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2018 δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Μαζί με την εκπλήρωση των εκκρεμοτήτων, σημείωσε, θα εισπράξουμε ένα ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ. Υπογράμμισε ότι από την εκταμίευση της δόσης, τα 1,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στην πραγματική οικονομία.

Από τα υπόλοιπα 3,5 δισ. που είναι προγραμματισμένο να εκταμιευτούν το Σεπτέμβριο, πάλι από αυτά τα 1,8 δισ. θα πάνε στην πραγματική οικονομία, σημείωσε

Παράλληλα, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, η οικονομία θα δεχτεί 1,4 δισ. ακόμη, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης επεσήμανε στη συνέντευξη τύπου ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.

1. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, που αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

2. Δημοσιονομική ένεση.

3. Η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας, απομάκρυνση αβεβαιότητας που έρχεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην οικονομία να πάρει πάλι μπρος, τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν και σε αύξηση των ξένων επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα