Τσακαλώτος: Δεν θα μπούμε σύντομα στο QE

19:22 3/7/2017 - Πηγή: BankWars

Στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είχε πολιτικά στελέχη και δημόσιους υπαλλήλους και δούλεψε πολύ σκληρά και πρόσθεσε ότι δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι δούλεψαν με ζήλο χωρίς καμία διαμαρτυρία.

Το 2012 στη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχε ένα μειονέκτημα: η βιωσιμότητα χρέους συζητήθηκε με άξονα το χρέος

ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό είχε το πρόβλημα ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση. Γι’ αυτό το χρέος δεν μπορούσε να γίνει βιώσιμο με μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις και προβλέψεις. Γι’ αυτό υπήρχε στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια, είπε.

Η στρατηγική μας ήταν διαφορετική. Προσπαθήσαμε να γίνει βιώσιμο με λογικά πλεονάσματα και λογικές υποθέσεις για την ανάπτυξη. Είναι κλειδί το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα γιατί δίνει «πραγματικότητα» στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αν έχουμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη δεν θα χρειαστεί τόσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους, δήλωσε και προσέθεσε ότι η χώρα εξασφαλίστηκε στο «κακό σενάριο»,

Εκτίμησε ότι ο Μάριο Ντράγκι θα μας βάλει στο QE αλλά όχι σύντομα.

Όπως είπε βραχυπρόθεσμα ανοίγει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές και μείωση της επιτήρησης. Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει σκληρή επιτήρηση λόγω των κανόνων της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα εξόδου στις αγορές θα υπάρξει σύντομα και θα είναι συγκροτημένο, τόνισε. «Μην επενδύσετε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη, το ζήτημα είναι πώς θα γίνει βιώσιμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα