Τσακαλώτος – Λονδίνο: Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις με την Ελλάδα

Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις με την Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ενημερώνοντας τους θεσμικούς επενδυτές ότι έως το τέλος του έτους ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καταρτίσει το πλάνο εκδόσεων ελληνικών ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το προηγούμενο διάστημα αυτό που κοιτούσαν όλοι ήταν

η πορεία των διαπραγματεύσεων και αν κλείνουν οι αξιολογήσεις, κάτι που δημιουργούσε αβεβαιότητα. Αυτό που δημιουργεί τώρα σταθερότητα είναι η ρύθμιση του χρέους η οποία δίνει ένα καθαρό διάδρομο 10-15 χρόνων. Οι επενδυτές ξέρουν πότε πρέπει να γίνουν οι πληρωμές από το ελληνικό δημόσιο.

Ταυτόχρονα, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν.

Αναφορικά με το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανησυχία των επενδυτών ότι αυτά κρατούν πίσω την ανάπτυξη, τόνισε ότι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος και ακόμα και αν δεν κάναμε τίποτα άλλο, αυτό θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2022. Ετσι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς από εδώ και πέρα.

Εκτιμά ότι το 2019 θα έχουμε διαθέσιμα περίπου 900 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου. Παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν εκτιμά πως ο χώρος είναι χαμηλότερος, αλλά θα υπάρξει διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Αναφέρθηκε στις εξαγγελίες που έγιναν από τη ΔΕΘ και επισήμανε ότι πλέον έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε αυτό που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή να παρέχουμε πιο πολλά χρήματα σε κοινωνικές παρεμβάσεις…

Οι κοινωνικές πολιτικές θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι της εργασίας θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας, τόνισε αλλά ξεκαθάρισε μιλώντας στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030. Υποστήριξε δε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμα ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό. Περιμένω με ανυπομονησία τις συζητήσεις ώστε να βρεθεί μία “αποδεκτή λύση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η έξοδος στις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν είπε ότι δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας, έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

Εκτίμησε ότι αν είχαμε επιλέξει μια προληπτική γραμμή, δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και παράλληλα, τα επιτόκια θα ήταν διαφορετικά. Το μαξιλάρι σου δίνει το περιθώριο να καθορίσεις την στρατηγική σου. Υποπτεύομαι ότι ο ΟΔΔΗΧ προς το τέλος του χρόνου θα ανακοινώσει την στρατηγική του, συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας «ισορροπημένη» την ομιλία του, καθώς περιείχε πλάνο μεταρρυθμίσεων και πακέτο ελαφρύνσεων, εντός των δημοσιονομικών στόχων.
Αναφορικά με την πρόοδο στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον κλάδο, ελέγχοντας την εφαρμογή των μέτρων που νομοθετήθηκαν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει πάψει να αναζητά λύσεις στα προβλήματα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε σειρά επαφών με επενδυτές και αναλυτές, με κύριο στόχο τη βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στα «μάτια» των αγορών, περιγράφοντας τις προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες διανοίγονται μετά την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, στις 20 Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα