Τροπολογία Μενέντεζ βάζει όρο στην Τουρκία για τα F-16: Όχι υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα

Τροπολογία στον Αμυντικό Προϋπολογισμό της Γερουσίας, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, η οποία θέτει εμπόδια στην αγορά και αναβάθμιση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα “ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις

του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου:

1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών

2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα”.

Η Τουρκία λέει ότι δεν θα αγοράσει F-16 από τις ΗΠΑ αν επιβληθούν όροι

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Αυγούστου ο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ αν επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

“Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που θα μπορούσε να μας περιορίζει”, είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στη Haber Global TV. “Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε; Περιμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται για να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση”.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της στην αγορά F-16 για την αναβάθμιση του στόλου αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών της, αφότου αποκλείστηκε από το πρόγραμμα για την κατασκευή και αγορά των μαχητικών F-35 επόμενης γενιάς. Ο αποκλεισμός αυτός ήρθε ως απάντηση στην αγορά από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν επειγόντως απαραίτητο για την άμυνα της χώρας του.

Ο Ερντογάν μάλιστα κατηγόρησε τον Μάιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οργάνωσε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης εναντίον της Τουρκίας στο Κογκρέσο για να εμποδίσει την πώληση των F-16.

Keywords
Τυχαία Θέματα