Τρόμος στο Στρασβούργο – 2 Νεκροί και 11 τραυματίες σε χριστουγεννιάτικη αγορά

(UPD) Πυροβολισμοί σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης κοντά στην εμβληματική χριστουγεννιάτικη αγορά, στην Κεντρική Πλατεία Κλεμπέρ στην πόλη του Στρασβούργου.

Στους δύο νεκροί ανέρχονται οι νεκροί και 11 οι τραυματίες, η κατάσταση των οποίων θεωρείται πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσαν η αστυνομία και η νομαρχία, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατική» την επίθεση.

Ο Γάλλος εισαγγελέας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στο Στρασβούργο.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA

(Dernieres nouvelles d’ Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κλείσει και κανείς δεν μπορεί να αποχωρήσει μέχρι νεωτέρας. Οι βουλευτές και το προσωπικό έχουν λάβει e-mails ή μηνύματα κειμένου όπου τους υποδεικνύουν να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία. #strasbourgshooting

— Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (@EP_Hellas) December 11, 2018

Οι αστυνομικές δυνάμεις, έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης και τον καταδιώκουν, ανακοίνωσε πριν από λίγο η αστυνομία.

Gunfire in Strasburg, France. Military personnel opened fired after an “armed man attacked them” apparently. Unclear what’s going on or if it’s anything to do with recent protests.

(Follow @HMSouBRBR for updates on this) https://t.co/XWR91RIBPP

— Jake Hanrahan (@Jake_Hanrahan) December 11, 2018

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Το περιστατικό σημειώθηκε μια μέρα πριν την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξάγεται στο Στρασβούργο, όπως σημειώνει η Καθημερινή Κύπρου.

Ελληνες ευρωβουλευτές: «Είμαστε εγκλωβισμένοι»

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε την ώρα της επίθεση κοντά στο σημείο και έκανε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter από το εσωτερικό μίας καφετέριας.

pic.twitter.com/woDlcMinVr

Nikos Androulakis (@androulakisnick) December 11, 2018

Από το γραφείο του στο Στρασβούργο όπου παραμένει για λόγους ασφαλείας μετά από υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν, οι πυροβολισμοί «έπεσαν» στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία ενώ μέχρι στιγμής ο δράστης δεν έχει συλληφθεί ή εξουδετερωθεί, αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης και όπως προσθέτει με απόφαση των αρμοδίων αρχών έχει απαγορευτεί η κίνηση έξω από το κοινοβούλιο και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας σε κανέναν να μετακινηθεί. Αντίστοιχα και όσοι πολίτες βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης παραμένουν στο σημεία μέχρι νεοτέρας.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Για «πολλούς πυροβολισμούς» σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλειστήκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα«», είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του «αρχικά δεν είδα τίποτα», είπε. «Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες», είπε ο μάρτυρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα