“Τρόμος” για 12 “ΟΧΙ” που θα οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Ονόματα και …ύποπτοι

Πόσες διαρροές θα υπάρξουν στην αποψινή ονομαστική ψηφοφορία από τον κυβερνητικοό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των 162 βουλευτών; Αν υπάρξουν 12, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι δεν θα γίνει …Παπαδήμος, υπαινισσόμενος σαφώς πως αν χαθεί η δεδηλωμένη, “θα φύγουμε όλοι μαζί”. Οι μέχρις στιγμής εκτιμήσεις, λένε ότι ο Π.Λαφαζάνης θα ψηφίσει

“ναι” και θα παραιτηθεί από υπουργός, ενώ το ίδιο μπορεί να κάνει και ο κ.Δ.Στρατούλης.

Άγνωστο τι θα κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δεν κάθισε στη θέση της Προεδρου της Βουλής.

Ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που προφασίστηκε οικογενειακούς λόγους και βρίσκεται στην Αίγινα(!) και η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία δήλωσε…Κολοκοτρώνης και δεν συμβιβάζεται.

Πιθανές διαρροές θα υπάρξουν από τις αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου από την ΚΟΑ στην ομιλία του στη Βουλή δεν άφησε αμφιβολίες για την απόφασή του. Από την ίδια τάση ίσως υπάρξουν ακόμη δύο βουλευτές που θα καταψηφίσουν. Παρομοίως και από τη ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλλου οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

Επίσης, τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ –οι κ.κ. Χαϊκάλης, Ξουλίδου, Κατανάς και Νίκος Μαυραγάνης– άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΒΡΕΘΟΥΝ 12 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πολιτικές και όχι συνταγματικές εξελίξεις προκαλεί η πιθανή καταψήφιση του κρίσιμου νομοσχεδίου από τουλάχιστον 12 βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων.

Τυπικά, και σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από 162 βουλευτές, θα εξακολουθεί να διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής, πολιτικά όμως θα έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα, που μπορεί να προκαλέσει τα εξής αποτελέσματα:

– Παραίτηση κυβερνήσεως και πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα γίνουν διερευνητικές διαδικασίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή

– «Αντικατάσταση» των κοινοβουλευτικών απωλειών με διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσω συνεργασιών με κόμματα της αντιπολίτευσης

– Η κυβέρνηση συνεχίζει ως έχει με την στήριξη ή την ανοχή της αντιπολίτευσης, έως ότου η απώλεια της δεδηλωμένης διαπιστωθεί μετά από πρόταση μομφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα