ΤΡΟΪΚΑ: Τι συζήτησαν σήμερα με τον Γ. Στουρνάρα – Ανησυχούν για το ύψος της ανεργίας

14:56 3/3/2013 - Πηγή: BankWars

Ολα τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια και καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ και των 6 δισ. ευρώ του Α’ τριμήνου του 2013 τέθηκαν επί τάπητος στη δίωρη σημερινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της τρόικας οι Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και εκ μέρους του ΔΝΤ οι κ.κ. Μαρκ Φλάναγκαν

και Μπομπ Τράα.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν φτάνει αύριο στην Αθήνα.

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έχει γίνει» επισήμανε αμέσως μετά όπως αναφέρει το Βήμα, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

«Θέσαμε το θέμα ανάπτυξη – ανεργία. Από την πλευρά της τρόικας εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για την κοινωνική διάσταση της ανεργίας» σημείωσε το ίδιο στέλεχος.

Τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, τα ορόσημα του Μαρτίου για τη μείωση του Δημοσίου, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού και η ανεργία (οι εκτιμήσεις για το 2013 και οι στόχοι του 2014), οι διαρθρωτικές αλλαγές, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και οι αποκρατικοποιήσεις.

Για το θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25.000 ως τα Χριστούγεννα, η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης είναι το σχήμα της εφεδρείας-κινητικότητας και η φυσική ροή των συνταξιοδοτήσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε για τις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση του Eurogroup που γίνεται τη Δευτέρα. Η τρόικα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό (πιθανότατα την Πέμπτη), την Δευτέρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη ενώ την Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα.

Για το θέμα της υστέρησης των εσόδων η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα την πρόοδο της αναδόμησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τρόικα να εξετασθούν οι αναποτελεσματικοί φορολογικοί συντελεστές όπως αυτός του ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τα είδη εστίασης, με το επιχείρημα ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων.

Όσον αφορά στην πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι υπάρχει μεν καθυστέρηση αλλά τώρα πια έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα