Τι προτείνει η κυβέρνηση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ – Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Το σκληρό …πόκερ κυβέρνησης – τρόικας για το μέλλον ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα για την “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα” (ΕΑΣ), η ελληνική πλευρά ζητά να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης.

Όσον

αφορά στην ΕΛΒΟ, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. «Αγκάθι», παράλληλα, για τις δύο επιχειρήσεις αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες και απαιτεί την επιστροφή τους.

Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας θα έχουν νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Τρόικα και ΥΠΟΙΚ αποφασίζουν για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ – Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Σε εξέλιξη είναι στο υπουργείο Οικονομικών η διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Φώφης Γεννηματά, με τους επικεφαλής της τρόικας, για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποδείξει στην τρόικα ότι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία των δύο επιχειρήσεων είναι βιώσιμο. Επισήμανε δε, ότι δεν μπορεί να επιστραφεί στο σύνολό του το ποσό που ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ως παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ) και για τον συγκεκριμένο λόγο, οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που το θέμα συζητείται κατ’ ιδίαν με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς έως τώρα ήταν σε επίπεδο ανταλλαγής επιστολών.

Σημειώνεται ότι, μετά τη διαπραγμάτευση για τις αμυντικές βιομηχανίες, η συζήτηση με την τρόικα θα επικεντρωθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Η πρωινή συνάντηση

Κατά την πρωινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, στο «τραπέζι» τέθηκαν, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων (η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και πιο ευέλικτο πρόγραμμα), οι διαρθρωτικές αλλαγές (όπως, π.χ., ο Κώδικας των Δικηγόρων, που θεωρείται προαπαιτούμενο) και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Με την τρόικα, όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να εμμένει στο ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, κατά τη νέα συνάντηση με την τρόικα αύριο το απόγευμα, αναμένεται να τεθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και το δημοσιονομικό κενό.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών είχε το απόγευμα και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η αυριανή συνάντηση με την τρόικα θα είναι εφ’ όλης της ύλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα