Τρ.Κύπρου: Αντίστροφα μετρούν οι υπάλληλοι για την εθελούσια έξοδο – Τι γίνεται με το Ταμείο Προνοίας

13:57 8/7/2013 - Πηγή: BankWars

Ξεκινά από σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την εθελούσια έξοδο των 5600 υπαλλήλων της Τρ. Κύπρου, καθώς μπαίνει σε ισχύ το σχέδιο που κατάρτισε η διοίκηση του συγκροτήματος.

Από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου όλοι οι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για πρόωρη αποχώρηση από την Τράπεζα.

Στους υπαλλήλους που θα επιλέξουν το σχέδιο θα δοθεί μισός

μηνιαίος μισθός ανά έτος υπηρεσίας και επιπλέον πέντε μισθοί. Η μάξιμουμ αποζημίωση για πρόωρο πλεονασμό ανέρχεται στις €150 χιλ.

Αβεβαιότητα υπάρχει για το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων, αφού δεν υπάρχει ακόμη οτιδήποτε χειροπιαστό από το κράτος, πλην μιας γραπτής δέσμευσης του υπουργού Οικονομικών ότι θα γίνει προσπάθεια να διαφυλαχθεί το 75% του ποσού του κάθε δικαιούχου.

Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ώστε η τύχη των δύο ταμείων των τραπεζικών, ύψους €740 εκ., να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Ιουλίου, και οι υπάλληλοι να λάβουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες πριν τις αποφάσεις τους.

Η διοίκηση της Τράπεζας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί την αποχώρηση τουλάχιστον χιλίων υπαλλήλων με το σχέδιο αφυπηρέτησης.

Στοχεύει σε μείωση του προσωπικού κατά 2500 χιλιάδες, και αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να προχωρήσει σε πλεονασμό υπαλλήλων.

Οι υπάλληλοι προσπαθούν να υπολογίσουν το σχετικό όφελος από την επιλογή του σχεδίου σε σύγκριση με το όφελος που υπάρχει από πιθανό πλεονασμό τους εντός του 2013.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το μέγιστο ποσό που λαμβάνει υπάλληλος με τον πλεονασμό του είναι €52,6 χιλ. Το κράτος καθυστερεί σημαντικά όμως την καταβολή της αποζημίωσης για πλεονασμό.

Στους υπολογισμούς των υπαλλήλων προστίθενται και όσοι μήνες μετά τον Ιούλιο θα δουλέψουν μέχρι τον πλεονασμό τους.

Με το σχέδιο έχει διαφωνήσει η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ, η οποία όμως – σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησε προ ενός έτους με τους υπαλλήλους της Λαϊκής – απέφυγε να υποδείξει στους υπαλλήλους εάν θα πρέπει ή όχι να αποδεχθούν το σχέδιο.

Η συντεχνία έχει προδικάσει την αποτυχία του σχεδίου, εκτιμώντας ότι το πακέτο που προσφέρεται για την πρόωρη αποχώρηση είναι ανεπαρκές.

Τους υπολογισμούς των υπαλλήλων περιπλέκει ακόμα περισσότερο πρόσφατη ανακοίνωση της συντεχνίας για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος.

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα