Τραπεζίτες-Οικονομικό επιτελείο: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τον δανεισμό της αγοράς που διψά για ρευστότητα –

Δεν κατέληξε πουθενά ούτε σήμερα  η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους τραπεζίτες και τους εκπροσώπους των τραπεζών και των επιμελητηρίων, με βασικό θέμα την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας σε περισσότερες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι το θέμα της ρευστότητας και η αξιοποίηση της ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί στρατηγική και υπενθύμισε ότι από τα 32 δισ. ευρώ, τα 12,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια.

Οι τράπεζες

συμφώνησαν ότι αυτά τα δάνεια θα δοθούν σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια τα οποία πληρούν τραπεζικά κριτήρια, βάσει της ευρωπαϊκής εποπτείας, αλλά και των κριτηρίων που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, σημείωσαν ότι δεν μπορούν να παραβούν τους εποπτικούς κανόνες και τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρού μεγέθους και βάσει των υποχρεώσεων για τον υπολογισμό του κινδύνου, οι τράπεζες είτε δεν πρέπει να δώσουν δάνειο ή πρέπει να χρηματοδοτήσουν με υψηλά επιτόκια. Εναλλακτικά, θα πρέπει είτε να αυξηθεί το μέγεθος είτε να υπάρξουν εγγυήσεις, όπως μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή του Δημοσίου.

Η πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν προβλέπει την παροχή εγγυήσεων και έθεσε το θέμα της κοινωνικής και οικονομικής ευθύνης προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομία δύο ταχυτήτων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ σημείωσε μεταξύ άλλων, πως «είναι καιρός  να συνειδητοποιήσουν και ο τράπεζες ότι η επιβίωση και η κερδοφορία τους μακροπρόθεσμα εξαρτάται από την κύρια δραστηριότητά τους, που είναι η παροχή πιστώσεων και η επένδυση κεφαλαίων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Το πρόβλημα, είπε,  δεν λύνεται με τις τράπεζες να δίνουν δάνεια παντού. Αλλά ούτε να δανείζουν μόνο 10.000-20.000 επιχειρήσεις που μπορούν να φθάσουν τις 30.000 επιχειρήσεις, μόνο λόγω μεγέθους και εγγυήσεων. Σε μια οικονομία που στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτηθούν όσες θέλουν και μπορούν να ανέβουν επίπεδο.

Συνάντηση Σταικούρα-Τραπεζιτών: Η “τιμωρημένη” αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστού

Keywords
Τυχαία Θέματα