Τραπεζίτες – Μητσοτάκης: Εμπιστοσύνη στην οικονομία το κλειδί για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη

«Κλειδί» για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκης, στη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.)

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας ο αντιπρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Η

Ε.Ε.Τ. εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ν. Καραμούζη, τους αντιπροέδρους Π. Θωμόπουλο, Β.Ράπανο, τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Σπ. Παπασπύρου και τη Γενική Γραμματέα, Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2016 και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας, στους τρόπους αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε ν’ αποκατασταθεί η κανονικότητα στον χρηματοπιστωτικό χώρο και να ενισχυθεί η ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία και τους ιδιώτες.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού και διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων και να ξεκινήσει ένας νέος διατηρήσιμος κύκλος ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία.

Συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται η επαναφορά των βιώσιμων επιχειρήσεων σε καθεστώς πραγματικής εξυπηρέτησης των πάσης φύσεως οφειλών τους, η αποθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών και η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα δάνεια των πραγματικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με υψηλή αίσθηση κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης.

Αύριο επιτελείο της ΕΕΤ θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη για συναντήσεις με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.Οι επαφές πραγματοποιούνται μετά τη δήλωση της επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί, η οποία τόνισε από την Αθήνα ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ντ. Νουί χαρακτήρισε πρόκληση τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα