Τραπεζικός τομέας και αντασφαλίσεις στο επίκεντρο των εξελίξεων

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τις δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκουν τα απαραίτητα κεφάλαια, έστω και σε αρκετά χαμηλές τιμές, και να μην χρειαστούν νέα ενίσχυση από το ΤΧΣ και τις άλλες δύο να καλύπτουν το βασικό σενάριο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση του συστήματος. Οι απώλειες παραμένουν, εντούτοις,

σημαντικές, ιδίως, για τους επενδυτές που συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου κατά το παρελθόν και είδαν ούτε λίγο ούτε πολύ την αξία της επένδυσής τους να εξανεμίζεται.

Προχωρά η τραπεζική ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να προωθεί με γοργά βήματα την τραπεζική ένωση, καθώς μετά το ισχυρό σοκ της χρηματοπιστωτικής κρίσης η περαιτέρω ενοποίηση και στον τραπεζικό τομέα φαντάζει μονόδρομος. Το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων, το οποίο θα αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτεραιότητες των αρχών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του EurogroupΓερούνΝτάισελμπλουμ, παρά τη σφοδρή αντίδραση της Γερμανίας. Έως το 2024 αναμένεται η πλήρης υποκατάσταση των εθνικών ταμείων εγγύησης καταθέσεων.

Μέχρι τότε τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων θα πρέπει να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και να θωρακιστούν, καθώς η προστασία των καταθέσεων συνδέεται σαφώς με την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Στην Ελλάδα, η συζήτηση για την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών και την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο λόγω των εξελίξεων, εντούτοις οι αναφορές στη σημασία του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού τομέα είναι ελάχιστες.

Πρώτο βήμα η εξασφάλιση των καταθέσεων σε εθνικό επίπεδο

Σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής, όμως, το πρώτο από τα τρία βήματα, το οποίο θα διαρκέσει έως το 2020, για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση σε αυτό είναι η αντασφάλιση των καταθέσεων σε εθνικό επίπεδο.

Στον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σημαντικοί παίκτες,εγχώριες εταιρείες και πολυεθνικές. Περιστατικά των προηγούμενων ετών, όμως, όπως η χρεωκοπία φαινομενικά ισχυρών ασφαλιστικών εταιρειών στην έναρξη της κρίσης δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η αποτελεσματική εποπτεία του κλάδου εν γένει.

Ο Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, CEO της ελληνικής εταιρείας μεσιτείας ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων εγγεγραμμένης στην αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου, έχει αναφερθείστο σημαντικό ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι αντασφαλίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας τη σημασία της ορθής εποπτείας. Οι εξελίξεις αναμένονται άμεσες με την πίεση που, όπως φαίνεται, θα ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανάλογα με το πόσο σκληρή στάση θα επιλέξει να κρατήσει η Γερμανία φοβούμενη ότι δικοί της πόροι θα καλύψουν τις όποιες ανάγκες εγγύησης καταθέσεων προκύψουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα