ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θωρακίζονται στις ΗΠΑ με 200 δισεκατομμύρια δολάρια – Σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ

Σχέδιο της FED προβλέπει ότι οι τράπεζες οφείλουν να διακρατούν περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούν να πωλήσουν εύκολα ώστε να επιβιώσουν σε περίπτωση κρίσης πιστώσεων, επιταχύνοντας έτσι κατά δύο χρόνια τη συμμόρφωσή τους τους όρους της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ. Η Βασιλεία ΙΙΙ προβλέπει να δοθεί στις τράπεζες σε διεθνές επίπεδο προθεσμία να συμμορφωθούν

στους κανόνες αυτούς έως και το 2019, λόγω των ανησυχιών ότι μια ταχύτερη ανάπτυξη θα έπληττε την οικονομική ανάπτυξη.

Οι τράπεζες που διαθέτουν πόρους 250 δισ. δολαρίων ή υψηλότερης αξίας, όπως οι JPMorgan Chase & Co και Goldman Sachs Group Inc, θα κληθούν να εφαρμόσουν πιο αυστηρά τους νέους κανόνες, ενώ οι τράπεζες με διαθέσιμα που δεν ξεπερνούν τα 50 δισ. δολάρια θα εξαιρεθούν από αυτές. Οι κανόνες θα είναι λιγότερο αυστηροί για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες.

Στελέχη της Fed υπολογίζουν ότι οι ανακεφαλαιοποιητικές ανάγκες των τραπεζών για να τηρηθούν οι νέοι κανόνες θα ανέλθουν σε 200 δισ. δολάρια.

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν 90 ημέρες για να υποβάλουν τα σχόλιά τους πριν οι ρυθμιστικές αρχές οριστικοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.

“Αφού οι οικονομικές κρίσεις συνήθως αρχίζουν με τη συμπίεση της ρευστότητας που εξασθενίζει περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση των πιο ευάλωτων εταιριών, είναι ουσιώδες να υιοθετήσουμε κανονισμούς για τη ρευστότητα”, δήλωσε στέλεχος της Fed.

Οι κανόνες αυτοί θα εξασφαλίζουν, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, ότι σε περίπτωση που ενσκήψει κρίση πιστώσεων οι τράπεζες θα έχουν αρκετά κρατικά χρεόγραφα και άλλους ευπώλητους πόρους ώστε να αντεπεξέλθουν στις αναλήψεις των πελατών τους, την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και την κάλυψη εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα