ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πρώτη αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s – Πολιτική σταθερότητα και κόκκινα δάνεια θα κρίνουν τη συνέχεια

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών σε Ca από C.

Ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa3 για τις καταθέσεις στις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα,

Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank, και αναβάθμισε την βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) και των πέντε τραπεζών, σε caa3 από ca. Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις χρέους και καταθέσεων έχουν σταθερό outlook.

“Η αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών και οι αξιολογήσεις του χρέους αντανακλούν κατά κύριο λόγο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης από όλες τις αξιολογούμενες τράπεζες, η οποία ενίσχυσε τα κεφαλαιακά τους μεγέθη, καθώς και την προσδοκία μας για μία ήπια και σταδιακή βελτίωση στη χρηματοδότηση”, λέει ο Νώντας Νικολαΐδης , ανώτερο στέλεχος αξιολογήσεων στη Moody΄s.

“Οι αξιολογήσεις μας εξισορροπούν αυτές τις βελτιώσεις στα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών έναντι των ακόμη σημαντικών καθοδικών κινδύνων, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος λειτουργίας στην Ελλάδα.”

Η Moody’s θεωρεί ότι τους επόμενους 12-18 μήνες, οι επιδόσεις των τραπεζών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και την εκτέλεση των όρων του προγράμματος στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει νέα νομοθεσία για την αναμόρφωση του πλαισίου επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι εκτιμήσεις της Moody’s είναι ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs, τα δάνεια που είναι σε 90 ημέρες καθυστέρηση) αντιστοιχεί κατά μέσο όρο περίπου στο 36,5% των συνολικών δανείων στο 9μηνο του 2015 ενώ τα NPE (σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΚΤ συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης αναδιάρθρωση και απομείωσης δανείων για τουλάχιστον 12 μήνες) διαμορφώθηκε στο 49,3%.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να κορυφωθούν προς το τέλος του 2016 ή στις αρχές του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πολιτική αστάθεια και οι οικονομικές συνθήκες δεν θα αποκλίνουν σημαντικά από τις τρέχουσες προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ στο -0,7% το 2016 και +2,7% το 2017.

Σύμφωνα με τη Moody’s η επιβεβαίωση της αξιολόγησης caa3 των καταθέσεων των τραπεζών αντανακλά κυρίως του ελέγχους καταθέσεων που παραμένουν σε ισχύ στην Ελλάδα, καθώς και τις απώλειες για τους καταθέτες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ποσό των καταθέσεων τους.

Παρά το γεγονός ότι η Moody’s αναμένει μια σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων κατά τους προσεχείς 12-18 μήνες, η αλλαγή του outlook της αξιολόγησης των καταθέσεων σε σταθερό από αρνητικό αντανακλά την άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι ο κίνδυνος ενός bail-in για τις ανασφάλιστες καταθέσεις έχει κάπως μετριαστεί έπειτα από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επίσης, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση C για το χρέος χαμηλής εξασφάλισης Tier 2 και για τις προνομιούχες μετοχές, καθώς θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικές ζημιές πριν τους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης σε περίπτωση σεναρίου εκκαθάρισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα