Τράπεζες: Πως “μεταφράζεται” η άποψη Καραμούζη για κοινό οργανισμό διαχείρισης προβληματικών δανείων

«Χρειαζόμαστε να στηρίξουμε με γενναίες πρωτοβουλίες, μεταρρυθμίσεις και διευκολύνσεις όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που οι ιδιοκτήτες τους συνεισφέρουν κεφάλαια, εξασφαλίσεις, δέχονται να συγχωνευθούν, προσελκύουν στρατηγικούς επενδυτές, μειώνουν το κόστος λειτουργίας και υλοποιούν αξιόπιστα σχέδια αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες οφείλουμε να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία

ενός κοινού οργανισμού διαχείρισης προβληματικών δανείων. Με τον τρόπο αυτόν θα διευκολυνθεί η λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών, θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Πρέπει να προστατεύσουμε τις υγιείς επιχειρήσεις που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, διότι διαφορετικά ενισχύουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τελικά καταστρέφουμε και υπονομεύουμε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Είναι προφανές, ότι ο κ. Καραμούζης αναφέρεται στο παράδειγμα της Ιρλανδίας. Το Δεκέμβριο του 2009 όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα , η Ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει την Εθνική εταιρία asset management στην οποία μετάφερε δάνεια, κυριως στεγαστικα, ονομαστικής αξίας 74 δις. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν. Στην ελληνική περίπτωση, αυτό σημαινει ότι οι τράπεζες θα μεταφέρουν χωρίς κόστος, μέρος των προβληματικών τους δανείων στον οργανισμό και μαζί με τα δάνεια θα μεταφέρουν και κεφάλαια που έλαβαν από το ΤΧΣ.Η διαχείριση των προβληματικών δανείων μέσω του κοινού οργανισμού θα αποδώσει περισσότερο σε βάθος χρόνου και θα εξοικονομηθούν και κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα