ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πέφτει το κόστος χρήματος – Μειώνεται η εξάρτηση από το ευρωσύστημα – Εντυπωσιακή βελτίωση στο δείκτη δάνεια προς καταθέσεις

Η μείωση της χρηματοδότησης μέσω του ευρωσυστήματος και η μείωση του ELA σε συνδυασμό με την υποχώρηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις βελτιώνει το κόστος χρήματος στις τράπεζες, κάτι που θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ένταση σε επόμενα τρίμηνα. Χαρακτηριστική είναι η σημαντική βελτίωση της σχέσης – δείκτη δάνεια προς καταθέσεις στις 4 συστημικές τράπεζες.
Σύμφωνα με στοιχεία του εξαμήνου:

-Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις
του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 116% τον Ιούνιο, ενώ μειώθηκε κατά 50% η χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος , στα 16 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις του ομίλου στην Ελλάδα, σε συγκρίσιμη βάση, ήταν σταθερές στο εξάμηνο, αλλά η μεταβολή για τα δίκτυα Πειραιώς – ΑΤΕ ήταν στο ίδιο διάστημα +9% ή +12% σε ετήσια βάση.-Στο 127,3% βελτιώθηκε ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Alpha Bank έναντι 167,1% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, με τη συμβολή τριών παραγόντων: της εξαγοράς της Εμπορικής, της μείωσης στα υπόλοιπα των χορηγήσεων, καθώς και της οργανικής αύξησης στις καταθέσεις. Καταγράφηκε μείωση της χρηματοδότησης από τον ELA κατά 2,7 δισ. ευρώ, στα 4 δισ. ευρώ και η συνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα διαμορφώθηκε σε 17,9 δισ. ευρώ.-Η Εθνική είχε άνοδο των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 3% από τρίμηνο σε τρίμηνο και κατά 10% σε ετήσια βάση, βελτιώνοντας το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 102% και ειδικά στην Ελλάδα στο 93%. Ο όμιλος κατέγραψε σημαντική μείωση της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα κατά 5,4 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και κατά 9,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με παράλληλη μείωση της έκθεσης στον ELA σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.-Στη Eurobank βελτιώθηκε η σχέση δανείων προς καταθέσεις σε 116% από 136%. Η εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε από 34 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012 σε 19,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Η επιπρόσθετη ρευστότητα από την εξαγορά του Τ.Τ. και της Proton αναμένεται να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα στα 17,5 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα