ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ώρα τολμηρών αποφάσεων από τις διοικήσεις – Stop στους γιαλαντζί επιχειρηματίες

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ. Ορισμένες μάλιστα, όπως η Alpha και η Πειραιώς, με σχετική άνεση. Με αυτό ως δεδομένο, δεν υπάρχει πλέον καμμία “δικαιολογία” για καθυστερήσεις, όσον αφορά στη δρομολόγηση πολιτικών που θα δίνουν πνοή στην πραγματική οικονομία. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος τους.

Για να συμβεί όμως αυτό και επειδή τα κεφάλαια δεν

είναι απεριόριστα, απαιτείται να κοπεί άμεσα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τις τράπεζες με επιχειρήσεις ζόμπι, πολλές μάλιστα από τις οποίες ανήκουν σε επώνυμους επιχειρηματίες.

Επιχειρηματίες που είτε απέτυχαν να κρατηθούν στην κρίση, είτε…βγάζουν στη ζητιανιά τις εταιρείες τους, ενώ έχουν δανειοδοτηθεί πλουσιοπάροχα και έχουν βγάλει σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό το χρήμα που πήραν. Σημειώνεται, ότι κάποιοι από αυτούς τους …κυρίους, έκαναν την κίνηση αυτή, ποντάροντας στη…ΔΡΑΧΜΗ, που θα τους έδινε την ευκαιρία να βγάλουν νέα προσωπικά υπερκέρδη, αγοράζοντας οι ίδιοι ή μέσω “μπροστινών” τις πτωχές πλέον επιχειρήσεις τους.

Οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικές απέναντι σε αυτού του τύπου επιχειρηματίες, καθώς με τα χρόνια…πολλοί δεσμοί φιλίας δημιουργήθηκαν, όχι πάντα χωρίς αμοιβαίο όφελος. Η αγορά που γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις …φιλίες, απαιτεί το συντομότερο να ληφθούν οι αποφάσεις για STOP σε νέους δανεισμούς που θα πάνε στη “μαύρη τρύπα” χωρίς επιχειρηματικό και αναπτυξιακό αντίκρυσμα.

Και επειδή κάποιοι επιτήδειοι βάζουν τους τραπεζίτες μπροστά στο δίλημμα “δες πόσους εργαζόμενους έχω”, καλά θα κάνουν οι τραπεζίτες να …ευχαριστήσουν τους …ευαίσθητους αυτούς επιχειρηματίες, (οι περισσότεροι χρωστάνε από 3-13 μισθούς!) να βάλουν δικούς τους ανθρώπους στις εταιρείες και το συντομότερο δυνατόν, να τις πουλήσουν σε Έλληνες ή ξένους ενδιαφερόμενους.

Οι γιαλαντζί επιχειρηματίες της… Μυκόνου και της Αράχωβας δεν έχουν θέση στη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα.

bankwars.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα