ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι δανειστές επιβάλλουν Πολωνό επικεφαλής του ΤΧΣ – Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση

09:14 5/7/2016 - Πηγή: BankWars

Αναμένεται από ημέρα σε ημέρα η υποβολή παραίτησης των μελών του ΤΧΣ, στα οποία δόθηκε η σχετική “εντολή” από την Επιτροπή Αξιολόγησης που πραγματοποιεί επαφές με ξένα στελέχη για την πλήρωση των κενών θέσεων.

Το όνομα του Πολωνού Marek Belka, Διοικητή της Τράπεζας της Πολωνίας, καθηγητή πανεπιστημίου, πρώην στελέχους τoυ ΔΝΤ έρχεται πρώτο φαβορί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για την Προεδρία του Ταμείου. Ξένοι και οι άλλοι δύο που θα στελεχώσουν το

ΔΣ του ΤΧΣ.

Για το μέγα θέμα της αφελληνοποίησης των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, χθες το βράδι, ο υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος είπε στην ΕΡΤ ότι “έχουμε θέσει το θέμα και δεν νομίζω ότι οι θεσμοί έχουν την στρατηγική να μην υπάρχουν Έλληνες”, αλλά “πληρώνουμε μία στρατηγική κατά την οποία οι τραπεζίτες είχαν πολύ καλές σχέσεις με την κακή έννοια με τον ιδιωτικό τομέα, συνέχιζαν να δανείζουν και οι εταιρείες δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα”. Πρέπει να τους πείσουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος

Ο υπουργός χαρακτήρισε τον νόμο που υπάρχει για την επιλογή των διοικήσεων πολύ αυστηρό και ότι βάζει κάποια κριτήρια που κόβουν πάρα πολύ καλούς υποψήφιους.

Για το αν ισχύει ότι έχει τεθεί θέμα για τρία στελέχη του ΤΧΣ είπε ότι δεν έχει καμία έκθεση για τα αποτελέσματα της διαδικασίας αποτίμησης.

Η διαχείριση των 105 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων επί συνόλου 200 δισ. ευρώ δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη και αυτό που επισημαίνουν οι Έλληνες τραπεζίτες είναι ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και κατεύθυνση από την ίδια τη χώρα και όχι «υπαγόρευση» κινήσεων από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Η Πρόεδρος της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη δήλωσε στο CNBC ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να παίρνουν πολύ δραστικά μέτρα και έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα NPLs, κάτι που οι θεσμοί δεν συμμερίζονται και ζητούν κινήσεις δραστικές, ακόμη και με «αίμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα