ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΚΥΠΡΟΣ: Ρώσοι αγοράζουν τη Λαική και αυξάνουν ποσοστά στην Κύπρου;

08:17 8/3/2013 - Πηγή: BankWars

Προσδοκίες για ρωσική συμμετοχή στη δανειακή σύμβαση εκφράζουν αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με το Reuters. Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η Ρωσία

θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης αν λάμβανε το ίδιο καθεστώς πιστωτή με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης – αν, δηλαδή, θ’ αποπληρωνόταν αμέσως μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται ανέφεραν στο Reuters ότι ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται ν’ αγοράσουν πλειοψηφικό ποσοστό στη Λαϊκή Τράπεζα και να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Τρ. Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ταξιδέψει στη Ρωσία τις επόμενες βδομάδες για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσία Βλάντιμιρ Πούτιν. Θα ζητήσει επιμήκυνση του πενταετούς δανείου €2,5 δισ. που λήγει το 2016 και μείωση του ποσοστού κατά 1,5 με 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι πιστωτές της Κύπρου ζητούν ν’ αυξηθεί ο εταιρικός φόρος, να προκύψει εισφορά σε κεφαλαιουχικά κέρδη και να επιβληθεί φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. «Δεν υπάρχει καμία απόφαση για τους φόρους», είπε αξιωματούχος που γνωρίζει τα των διαπραγματεύσεων στο πρακτορείο.

Είναι όλες οι επιλογές στο τραπέζι χωρίς να υπάρχει συμφωνία, ακόμη, πρόσθεσε.

Ο φόρος στα κεφαλαιουχικά κέρδη, αναφέρει το Reuters, θα εισαχθεί προσωρινά για τρία χρόνια, και να δώσει στο κράτος γύρω επιπλέον έσοδα €200-300 εκ.

Γίνεται επίσης συζήτηση για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%.

Η εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που θα εφαρμοστεί από 11 χώρες της ευρωζώνης από τον επόμενο χρόνο, είναι ιδέα της τρόικας για επιβολή φόρου 0,01% επί της αξίας των συναλλαγών για derivatives και 0,1% για μετοχές και ομόλογα.

ΠΗΓΗ: stockwatch.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα