Τράπεζες και κράτος επιβραβεύουν τα λαμόγια

Ότι γίναμε η χώρα των…δοσατζήδων, το γνωρίζουμε όλοι. Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία που ξεπέρασαν τα 70 δισεκατομμύρια, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Εφημερίδες, sites, τηλεόραση, σχολιαστές, κάνουν συνεχείς αναφορές για τις ρυθμίσεις αυτές και αναλύουν την κάθε περίπτωση και υπο-περίπτωση. Έχουμε φυσικά και πολιτικές κόντρες επί του θέματος, αν αρκούν ή δεν αρκούν οι 100 και

οι 72 δόσεις, αν αρκεί ένα πενηντάρικο τον μήνα, αν δέχεται ή δεν δέχεται η τρόικα τις «εμπνεύσεις» όσων στην κυβέρνηση σχεδιάζουν επί χάρτου τη λύση.

Ερώτηση: Γιατί δεν αντέγραψαν τόσο καιρό τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που γίνονται σε κράτη της ευρωζώνης; Απάντηση: Πολύ απλά, γιατί εδώ, θέλουμε να …τακτοποιήσουμε και κάποιες «ιδιαίτερες» υποθέσεις επώνυμων «φίλων» του συστήματος, κρύβοντάς τες μέσα στις γενικότερες ρυθμίσεις για …την πλέμπα.

Το θέμα που ποτέ όμως δεν τέθηκε, είναι τι θα γίνει (τίποτα το πιο πιθανό) με τους συνεπείς, όλα αυτά τα χρόνια δανειολήπτες. Πολλοί, ζορίστηκαν και πέτυχαν να πληρώνουν αυτά που το κράτος και οι τράπεζες του ζητάνε. Ορισμένοι μάλιστα, τα κορόιδα δηλαδή, έφτασαν να βάλουν υποθήκη περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να μην κοκκινήσουν τα δάνειά τους ή για να πληρώσουν το «χαράτσι» προ μηνών και τον ΕΝΦΙΑ τώρα.

Για αυτούς, δεν υπάρχει κανένας …Θεός; Αυτοί, δεν δικαιούνται, ως επιβράβευση, να έχουν ένα έστω καλύτερο επιτόκιο; Γιατί, καλά αυτός που δεν έχει πληρώσει αφού δεν μπορεί. Αλλά ο άλλος, το λαμόγιο (είναι χιλιάδες τα λαμόγια) που έχει και δεν πλήρωσε, από που και ως που δικαιούται ρυθμίσεων και χαμηλού επιτοκίου;

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα