ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ΤτΕ δημοσιοποιεί τα stress test – Παίρνει θέση ο Μ. Ντράγκι – Παραμένει η διαφωνία κυβέρνησης-ΔΝΤ

09:45 6/3/2014 - Πηγή: BankWars

Την επικαιροποιημένη έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα δημοσιοποιήσει σήμερα, Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη στην Φρανκφούρτη και στις δηλώσεις που θα κάνει για το θέμα των ελληνικών τραπεζών ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η έκθεση της Τράπεζας

της Ελλάδος θα περιλαμβάνει μια συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών όλων των τραπεζών, ώστε να πληρούνται τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων κατά την περίοδο 2014-2017. Σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετεί κοντά στα 6 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών.

Ο κ. Ντράγκι που έχει ενημερωθεί σχετικά με τα ελληνικά stress tests από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο αναμένεται να δώσει μια ένδειξη για το τι θα ισχύσει με τον χρόνο διεξαγωγής των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και το χρόνο κατάθεσης των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans) των τραπεζών στην Τράπεζας της Ελλάδος.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Με τη διαφωνία να παραμένει τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να βρουν τα κεφάλαια αυτά, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 6ωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο επισήμανε χαρακτηριστικά «ζητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», καταδεικνύοντας και τη σημαντική διαφωνία, κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, ο οποίος θεωρεί ότι για τις εγχώριες τράπεζες επαρκούν λίγοι μήνες (λιγότερο από ένα εξάμηνο) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε προς την τρόικα μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει:

Να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της ΕλλάδοςΝα διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζώνΌποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (η αγορά έχει εμπιστοσύνη για το τι κεφάλαια θέλουν οι τράπεζες. Και θα το λύσει η αγορά), δήλωσε ευθαρσώς το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ΟικονομικώνΝα έχουν οι ελληνικές τράπεζες ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά δε, ειδικότερα τις αντιρρήσεις που εκφράζει κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι «σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους.»

Original article: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η ΤτΕ δημοσιοποιεί τα stress test – Παίρνει θέση ο Μ. Ντράγκι – Παραμένει η διαφωνία κυβέρνησης-ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα