ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν…

….οι δε εκζητούντες τον Κύριον (ΤΡΟΙΚΑ) οὐκ ἐλαττωθήσονται παντὸς ἀγαθοῦ. Αυτός ο ψαλμός του Δαυίδ περιγράφει ακριβώς όλα όσα θα δούμε να συμβαίνουν στον επιχειρηματικό χάρτη και τα γνωστά διαπλεκόμενα ή μη συμφέροντα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών(;) τραπεζών.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ονομάζεται ιθύνουσα οικονομική τάξη, μαζί με τις πολιτικές της εκφράσεις, βρίσκονται ήδη διασωληνωμένα στην εντατική. Ακριβώς δίπλα, γεννιέται το καινούργιο. Όχι απαραίτητα καλύτερο, όπως πολλοί νομίζουν, από αυτό που φεύγει.

Απλά, γιατί το καινούργιο, δεν είναι δικό μας. Βασίζεται κατά 90% τουλάχιστον στα χρήματα που οι δανειστές μας επενδύουν στην Ελλάδα και θα έχει όλα τους τα χαρακτηριστικά: Σκληρό, απρόσωπο, προγραμματισμένο. Το γεγονός ότι θα είναι πιο δίκαιο, δε σημαίνει σχεδόν τίποτα για τους αδύνατους. Απλά, γιατί η δικαιοσύνη όταν δεν είναι συνυφασμένη με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, είναι άκρα αδικία.

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ: Το περιγράψαμε από την αρχή του χρόνου και οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν:

- Οι πολιτικοί, σε ένα μεγάλο μέρος τους, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Άρα, οι όποιες παρεμβάσεις τους δεν έχουν την εμβέλεια του παρελθόντος.

- Οι μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες, επίσης σε ένα μεγάλο μέρος τους, απλά, δεν έχουν λεφτά! Χρωστάνε ακόμα και …το μαξιλάρι που κοιμούνται!

- Οι τραπεζίτες, έπαψαν να έχουν την παρέμβαση που είχαν στην πολιτική και τις επιχειρήσεις. Με τους Επιτρόπους δίπλα και με τον αυστηρό έλεγχο κάθε απόφασής τους για χρηματοδοτήσεις και χορηγίες, νοιώθουν πλήρως αποδυναμωμένοι.

- Τα Μέσα Ενημέρωσης, με την πτώση της διαφήμισης λόγω κρίσης και με την πλήρη αδυναμία του κράτους να «σπρώξει χρήμα», βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Η εμβέλεια και η παρεμβατικότητα των περισσοτέρων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών είναι μηδαμινή. Ουδείς από τους πρώην «συμμάχους» ή εκβιαζόμενους «χορηγούς» ενδιαφέρεται και «πάσχει» για το τι γράφουν και πως το γράφουν. Μοναδικό ίσως εναπομείναν «όπλο», να διαβάσει το δημοσίευμα ένας εισαγγελέας και να παραγγείλει έρευνα.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ, είναι, ότι αυτές θα συμβούν, με την ελληνική πλευρά σε «άμυνα». Αναβαθμισμένος ο ρόλος των ανθρώπων της τρόικας που βρίσκονται πια παντού, αναβαθμισμένος ο ρόλος κάποιων «παρατρεχάμενων» των τροικανών και αναβαθμισμένος επίσης, όπως είπαμε, ο ρόλος των εισαγγελέων…

ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΙΖΙΚΑ, σημειώνουμε μεταξύ άλλων:

- Τις αλλαγές στον τραπεζικό και ασφαλιστικό χάρτη που θα γίνουν με ξένους «συμμάχους». Είδατε πως κατέληξε το deal ΕΤΕ-EUROBANK όταν η τρόικα είπε «όχι».

- Τις αποκρατικοποιήσεις στην Ενέργεια, στις Εταιρείες Ύδρευσης, στα Λιμάνια, τα Αεροδρόμια.

- Το μεγάλο παιχνίδι συμφερόντων στη διαχείριση των απορριμμάτων.

- Το νέο καθεστώς που σταδιακά δρομολογείται στον ευρύτερο χώρο της ιδιωτικής υγείας, με πρώτο τομέα, αυτό των φαρμάκων και της αλυσίδας διάθεσής τους.

- Δείτε τι έχει να γίνει όταν οι ανακεφαλαιοποιημένες Τράπεζες θα θελήσουν να διεκδικήσουν τα δανεικά από το ευρύ κύκλο των ημιπτωχευμένων ελλήνων επιχειρηματιών και θα προχωρούν σε αναγκαστικές πράξεις. Εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλυσίδες υπηρεσιών, τουριστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλες προστατευμένες έως τώρα δραστηριότητες θα χρειασθεί να εξυγιανθούν μεταβιβαζόμενες σε δυνάμεις εγχώριες ή ξένες που θα διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ στον επιχειρηματικό τομέα θα είναι οι αγοραστές. Αυτοί δηλαδή που εκμεταλλευόμενοι τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει τόσο το ελληνικό Δημόσιο, όσο και οι επιχειρήσεις, έρχονται με φρέσκο χρήμα να αποκτήσουν αυτό στο οποίο πιστεύουν πως θα τους αποδώσει κέρδη στο μέλλον. Η παρουσία των distress funds στην Ελλάδα είναι ήδη αυξημένη. Ενισχυτικά στην παρουσία τους δρα και το γεγονός ότι οι τράπεζες πλέον έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες να προβαίνουν σε μετοχοποιήσεις δανείων, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα