Τράπεζες: Ελεύθερες από την ΕΚΤ να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα – Επιστροφή στην κανονικότητα

02:23 7/3/2020 - Πηγή: BankWars

Στην άρση των ορίων που είχε επιβάλει το 2015 στις ελληνικές τράπεζες για αγορά εκδόσεων χρέους – ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας, προχώρησε η ΕΚΤ όπως ενημερώθηκαν το βράδι της Παρασκευής οι διοικήσεις των τραπεζών.

Η απελευθέρωση των αγορών κρατικών ομολόγων έχει άμεση ισχύ.

Και  έρχεται σε μια στιγμή  που ασκούνται έντονες πιέσεις στα ομόλογα  εξαιτίας της κατάστασης στις αγορές που δημιούργησε ο πανικός από την επιδημία του κορωνοιού.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν 15 δισ. ευρώ  ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Η απελευθέρωση των ορίων αγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες σηματοδοτεί… επιστροφή στην κανονικότητα.

Μαζικές ρευστοποιήσεις οι οποίες προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα παρατηρήθηκαν την Παρασκευή στη δευτερογενή αγορά. Οι επενδυτές στρέφονται τόσο σε αμερικανικά όσο και γερμανικά ομόλογα τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή.

Αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω ήταν το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 2%.

Η εξάπλωση του κοροναϊού πλήττει κυρίως τις πιο ευάλωτες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, δημιουργώντας επενδυτικές συμπεριφορές που φθάνουν στα όρια του πανικού τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο. Αντιθέτως τα γερμανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν σήμερα σε νέο ιστορικό ρεκόρ, συμπιέζοντας την απόδοση τους κάτω από το -0,7%. Ανάλογα κινήθηκαν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι λίαν συντόμως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της.

Στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα η απόδοση τού 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 1,42%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 5ετούς στο 0,74% από 0,55% και του 15ετούς ομολόγου στο 1,83% από 1,70%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 129 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα