Τράπεζες: Εκτός ELA η Πειραιώς – Οι εκτιμήσεις Moody’s για Alpha – Eurobank και capital controls

capital controls θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2019, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος κρίνει θετικά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τη χρήση του ELA στα 8,4 δισ. ευρώ.

Το καλοκαίρι

του 2015 τα δάνεια του ELA ανέρχονταν στα 88,9 δισ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2016 σε 52,8 δισ. ευρώ και τώρα έχουν περιορισθεί σε μόλις 8,4 δισ. ευρώ.

Η μείωση του ELA είναι θετική, διότι βελτιώνει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ELA ήταν στα τέλη Ιουνίου περίπου 7,3 δισ. ευρώ ή 3,1% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου, σημαντικά μειωμένος από τα 86,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.

Με τις καταθέσεις να επιστρέφουν στις τράπεζες, η Moody’s αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ μειώνοντας, και τελικά εξαλείφοντας, τον ELA.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα για τους πρώτους έξι μήνες του 2018 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση, καθώς το συναίσθημα βελτιώνεται βαθμιαία και αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση.

Η Εθνική ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που εξάλειψε πλήρως την έκθεση της στον ELA τον Δεκέμβριο του 2017.
Ο οίκος εκτιμά ότι αναμένει από την Τράπεζα Πειραιώς να εξαλείψει την έκθεσή της στον ELA μέχρι τα τέλη του 2018. Εκτιμά δε, ότι οι Alpha Bank και Eurobank θα εξαλείψουν την έκθεσή της στον ELA μέχρι τα τέλη του 2019.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Euro2day, η Τράπεζα Πειραιώς μηδένισε τον ELA πριν λίγες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα