ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αύξησε εκτάκτως το ELA η ΕΚΤ – Σενάρια τρόμου για capital controls – Νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα

ευτέρ

(upd)Την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πληροφορίες για το ποσό της αύξησης είναι συγκεχυμένες, με το ΑΠΕ- ΜΠΕ να κάνει λόγο για 3,3 δισ. ευρώ. Όπως μεταδίδει το Reuters, το

δ.σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα για τον ELA.

Το δ.σ. της ΕΚΤ συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, λόγω της αυξημένης εκροής καταθέσεων χθες από τις ελληνικές τράπεζες και των σεναρίων για κλειστές τράπεζες τη Δευτέρα και capital controls.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, εκπρόσωπος της ΕΚΤ απευθυνόμενος προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποστήριξε ότι δεν είναι σίγουρος, εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να είναι ανοιχτές τη Δευτέρα.

Την περασμένη Δευτέρα, οι τράπεζες είδαν τις καταθέσεις να μειώνονται κατά 300 εκατ., την Τρίτη κατά 550 εκατ., οι εκροές την Τετάρτη έφθασαν τα 950 εκατ. και την Πέμπτη το 1 δισ.

Ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαψεύδει την είδηση ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προτίθεται να ζητήσει πρόσθετη ρευστότητα από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLA.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ζήτησε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα