Τράπεζες: Αποτελέσματα των stress tests το Σάββατο – Άμεσα οι αυξήσεις κεφαλαίου με μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών

Το πρωί του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου, στις 11.30, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άμεση θα είναι και η ανακοίνωση των όρων των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τις τράπεζες, με βάση τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση που θα έχει κατατεθεί στη Βουλή

την Πέμπτη 28 ή το αργότερο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν τον πρώτο λόγο στη νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται τελικά ότι θα διαμορφωθούν στα 11,4 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο εξής όμως, θα υπάρχει αυξημένη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από το ΤΧΣ και ταυτόχρονα μέσω της BRRD θα υπάρχουν ειδικοί επόπτες – τύπου επιτρόπου – όπου θα ελέγχουν όλες τις διοικητικές αποφάσεις των τραπεζών.

Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίζονται με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο book building δηλαδή στο βιβλίο προσφορών κατά την διαδικασία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου.
Υιοθετείται το μοντέλο της Eurobank στην αύξηση κεφαλαίου του 2014 όπου η τιμή δεν καθορίστηκε διοικητικά με ένα μαθηματικό τύπο αλλά με βάση την ζήτηση όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών της αύξησης.

Το αρχικό σχέδιο που είχε εξεταστεί να υπάρξει δημόσια πρόταση από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants έχει εγκαταλειφθεί και προκρίνεται η λύση να αφεθούν να λήξουν έως το 2018 χωρίς να εξασκηθούν.

Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα εκφραστεί με μετατρέψιμα ομόλογα cocos και με κοινές μετοχές με σχέση 75% με 70% cocos και 25% με 30% κοινές μετοχές.

Σημερινή συμμετοχή του ΤΧΣ (πριν τις ΑΜΚ) στις ελληνικές τράπεζες:Εθνική 57,2% Alpha Bank 66,2%Πειραιώς 66,9% Eurobank 35,4%.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FT

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τους Financial Times, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ώθησε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ.
Μάλιστα, τελούν υπό κεφαλαιακούς ελέγχους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε ισχύ από το τέλος του Ιουνίου.
Η κατάσταση από τον Ιούλιο έχει αποκλιμακωθεί ελαφρώς, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται με θεσμικούς επενδυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ιδιαίτερα με τα hedge funds.
Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, οι τραπεζίτες είναι πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να αντλήσουν συλλογικά περίπου 5 δισ, καλύπτοντας μέρος του κεφαλαιακού ελλείμματος που θα προσδιοριστεί από την ΕΚΤ.
Οι άνθρωποι που εμπλέκονται στις αυξήσεις κεφαλαίου, έχουν εκφράσει ήδη τους φόβους τους για τις μεγάλες απώλειες που μπορούν να επιβληθούν στους υφιστάμενους μετόχους και τους πιστωτές.

«Η ιδέα είναι οι ρυθμιστικές αρχές να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ μιας αξιόπιστης λύσης για την αποκατάσταση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να επιτρέψουν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε ένα στέλεχος μιας από τις τέσσερις κύριες ελληνικές τράπεζες .

Παρά το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν οικονομικό συμφέρον από μια διάσωση μεγάλης κλίμακας με τη χρήση δημοσίων πόρων, η οποία εκ του νόμου συνεπάγεται καταναγκαστικές απομειώσεις των επενδύσεών τους, κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλλιεργούν την ιδέα ότι μια κεφαλαιακή ενίσχυση με τη χρήση δημοσίου χρήματος, θα δώσει την ελληνική κυβέρνηση υπερβολικό έλεγχο στις τράπεζες.
Πολλά στελέχη, όμως, δεν εμπιστεύονται την αριστερή κυβέρνηση να αναλάβει τη διοίκηση μιας τράπεζας με καθαρά εμπορική βάση.
Σύμφωνα με τον Nicolas Véron του Bruegel, οι επενδυτές εκτιμούν ότι «ο κλάδος θα μπορούσε να ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του, αν τους δοθεί η ευκαιρία».
«Οι λύσεις που συζητούνται τώρα, επικεντρωμένες γύρω από τα ιδιωτικά κεφάλαια, θα αποφύγουν τις νομικές επιπλοκές γύρω από ένα bail-in» των υφιστάμενων πιστωτών, πρόσθεσε
Από τη μεριά τους, οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η απαιτούμενη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις απώλειες των πιστωτών τεθούν σε εφαρμογή.
Τέλος, το γραφείο του πρωθυπουργού ελπίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι η τελευταία, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είχαν τη βοήθεια με σημαντικά κεφάλαια στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, καταλήγουν οι Financial Times.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ.ΝΤΡΑΓΚΙ

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015, επισημαίνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΟΚ Εύας Καϊλή.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση συνιστά μία καίριας σημασίας εξέλιξη για το τρέχον πρόγραμμα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες – γεγονός που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ελλάδας.

«Η έγκαιρη και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα» διαμηνύει εν συνεχεία ο Ντράγκι, απαντώντας στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Σχετικά με το ζήτημα των κεφαλαιακών ελέγχων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρινίζει ότι η άρση τους αποτελεί απόφαση των ελληνικών αρχών και βρίσκεται εκτός του πεδίου ελέγχου της κεντρικής τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα