ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απόφαση Τσακαλώτου – Στουρνάρα: Άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση μέσω ΤΧΣ για να γλυτώσουν το κούρεμα οι καταθέσεις

Η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Αξιωματούχοι της Τράπεζας

της Ελλάδος διαμηνύουν ότι «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ESM».

Και αυτό επειδή, όπως εξηγούσαν, αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ , το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται το «κούρεμα». Αν γίνει μέσω ESM, ίσως και όχι.

Επίσης, αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων.

Μετά τις σημερινές επαφές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ο Δεκέμβριος του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα